>

PT10M
PT40M
PT50M
Zupa krem z zielonych szparag zdjęcie

Zupa krem z zielonych szparag

Kalorie: 80 kcal w 100g


Zupa krem z zielonych szparag to przepis na znakomitą sezonową potrawę. Jest ona aromatyczna i bardzo zdrowa. Polecam podsmażyć główki szparag, które będziemy dodawać jako dekorację, wtedy będą miały wyśmienitą chrupiącą fakturę.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:50 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • Zupa krem z zielonych szparag
  • 1 kg szparag (700 g po odcięciu zdrewniałych końców)
  • 15 g listków bazylii (1 pełna garść)
  • 15 g czosnku (3 mniejsze ząbki)
  • 100 g cebuli żółtej ( u mnie były to 2 sztuki średnia i mała, waga przed obraniem) 
  • 20 g masła 
  • 2 łyżki cytryny 
  • 700 ml bulionu 
  • 100 ml śmietany 30%
  • Gałka muszkatalowa 
  • Sól 
  • Pieprz 

Dodatki:
  • Serek kozi do smarowania
  • Kilka listków bazylii

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Praska
  • Blender
  • Duży garnek 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.31k

Zupa krem z zielonych szparag - przepis:

Krok 1
Cebulę oraz czosnek dokładnie obierz, a następnie pokrój cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Listki bazylii oraz szparagi  wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Krok 2
Następnie z szparag utnij tylko zdrewniałe końce. Maja one około 4cm. Zielonych szparag w przeciwieństwie do białych nie trzeba obierać.  Pokrój każdą szparagę na 3 części. Jedną z nich niech będą same główki, które przydadzą Ci się do dekoracji zupy.

Krok 3
W garnku roztop masło. Podsmażaj na nim przez 2 minuty na średnim ogniu przygotowany wcześniej czosnek i cebulkę.
Następnie do garnka dodaj kawałki szparag, za wyjątkiem główek. Podsmażaj je przez 3 minuty. Dodaj do nich 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i smaż je jeszcze przez około 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj bulion wraz z listami bazylii. Zawartość garnka przypraw solą, pieprzem oraz gałka muszkatołowa i gotuj przez 20 minut.

Krok 4
Główki szparag możesz przygotować na kilka sposobów:
  • 8 minut przed końcem gotowania  zupy dodać je do gotujących się pozostałych części szparag i wyjąć je przed zblendowaniem.
  • Ugotować w osobnym garnku (Przez około 8-10 minut) 
  • Podsmażać na maśle przez około 8 minut. 


Krok 5
Gdy już szparagi będą ugotowane, zdejmij garnek z ognia a jego zawartość  zblenduj na gładka, jednolita masę. Do masy dodaj 100 ml śmietany 30% i dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Krem z szparagów jest już gotowy. Możesz przelać go na talerz i udekorować przygotowanymi wczesniej główkami szparag oraz kilkoma listkami bazylii. Zielony krem ze szparagów smakuje wybornie z serkiem kozim do smarowania. Możesz również umieścić go w zupie i wykorzystać jako dekorację kremu. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.31k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Krok 1 Cebulę oraz czosnek dokładnie obierz, a następnie pokrój cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Listki bazylii oraz szparagi wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Krok 2 Następnie z szparag utnij tylko zdrewniałe końce. Maja one około 4cm. Zielonych szparag w przeciwieństwie do białych nie trzeba obierać. Pokrój każdą szparagę na 3 części. Jedną z nich niech będą same główki, które przydadzą Ci się do dekoracji zupy. Krok 3 W garnku roztop masło. Podsmażaj na nim przez 2 minuty na średnim ogniu przygotowany wcześniej czosnek i cebulkę. Następnie do garnka dodaj kawałki szparag, za wyjątkiem główek. Podsmażaj je przez 3 minuty. Dodaj do nich 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i smaż je jeszcze przez około 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj bulion wraz z listami bazylii. Zawartość garnka przypraw solą, pieprzem oraz gałka muszkatołowa i gotuj przez 20 minut. Krok 4 Główki szparag możesz przygotować na kilka sposobów: 8 minut przed końcem gotowania zupy dodać je do gotujących się pozostałych części szparag i wyjąć je przed zblendowaniem. Ugotować w osobnym garnku (Przez około 8-10 minut) Podsmażać na maśle przez około 8 minut. Krok 5 Gdy już szparagi będą ugotowane, zdejmij garnek z ognia a jego zawartość zblenduj na gładka, jednolita masę. Do masy dodaj 100 ml śmietany 30% i dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Krem z szparagów jest już gotowy. Możesz przelać go na talerz i udekorować przygotowanymi wczesniej główkami szparag oraz kilkoma listkami bazylii. Zielony krem ze szparagów smakuje wybornie z serkiem kozim do smarowania. Możesz również umieścić go w zupie i wykorzystać jako dekorację kremu. Zupa krem z zielonych szparag 1 kg szparag (700 g po odcięciu zdrewniałych końców) 15 g listków bazylii (1 pełna garść) 15 g czosnku (3 mniejsze ząbki) 100 g cebuli żółtej ( u mnie były to 2 sztuki średnia i mała, waga przed obraniem) 20 g masła 2 łyżki cytryny 700 ml bulionu 100 ml śmietany 30% Gałka muszkatalowa Sól Pieprz Dodatki: Serek kozi do smarowania Kilka listków bazylii Praska Blender Duży garnek
Zupa krem z zielonych szparag 1 kg szparag (700 g po odcięciu zdrewniałych końców) 15 g listków bazylii (1 pełna garść) 15 g czosnku (3 mniejsze ząbki) 100 g cebuli żółtej ( u mnie były to 2 sztuki średnia i mała, waga przed obraniem) 20 g masła 2 łyżki cytryny 700 ml bulionu 100 ml śmietany 30% Gałka muszkatalowa Sól Pieprz Dodatki: Serek kozi do smarowania Kilka listków bazylii