>

PT15M
PT40M
PT55M
Zupa krem ze szparagów zdjęcie

Zupa krem ze szparagów

Kalorie: 72 kcal w 100g


Przepis na krem z białych szparagów to pyszny i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Szparagi są warzywem sezonym więc to najlepszy moment, żeby wykorzystać je do przepysznej zupy.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:55 minut

Przygotowanie składników: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 2 pęczki szparag 1 kg (500g po obraniu) 
  • 400 g ziemniaków (3 sztuki) 250 g po obraniu 
  • 1 cebula 90 g 
  • 35 g masła 
  • 1 l bulionu (warzywny, drobiowy bądź z kostki) 
  • Płaska łyżka soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu pieprzu 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 2 łyżki pietruszki 

Dodatki:
  • Prażone ziarna słonecznika 
  • Grzanki 
  • Bazylia 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Obieraczka 
  • Duży garnek 
  • Blender 
  • Drewniana łyżka/łopatka 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.6k

Zupa krem ze szparagów - przepis:

Krok 1
Szparagi wypłucz pod strumieniem zimnej wody a następnie osusz ręcznikiem papierowym.  Każda szparagę dokładnie obierz. Zacznij od odcięcia zdrętwiałymi końców. Maja one zazwyczaj 4-6cm. Są one najbardziej łykowate i nie nadają się do jedzenia. Z reszty szparagi obierz dokładnie zewnętrzna warstwę łyka. Główkę szparagi zostaw nienaruszona. Gotowa szparagę potnij wzdłuż na 3 części.

Krok 2
Ziemniaki obierz ze skórki j potnij w kostkę. (Na zdjęciach pokazałam najlepszy a zarazem najszybszy wg mnie sposób na ich pocięcie). Pokrojone ziemniaczki wypłucz w zimnej wodzie. Cebule obierz i potnij w piórka.

Krok 3
W dużym garnku rozpuść masło. Podsmażaj około 1 minuty cebulkę i dodaj ziemniaki. Całość podsmażaj na średnim ogniu około 8 minut do ładnego zarumienienia ziemniaczków i zeszklenia cebulki. Mieszaj wszystko łopatką bądź drewniana łyżką aby nie przywarło do dna garnka. Po tym czasie całość zalej zawartość garnka 1l bulionu (u mnie był to bulion drobiowy) . Do garnka wrzuć same łodygi szparag bez główek.  W tym momencie przypraw zupę solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.

Krok 4
Garnek przykryj i całość zupy gotuj 25 minut. Po tym czasie dorzuć do niej główki szparag i gotuj je z całą zupą 20 minut. Następnie wyłów główki szparag, ponieważ przydadzą Ci się do dekoracji zupy. (Jeśli nie chcesz dekorować zupy możesz je zostawić w garnku.) Zawartość garnka zblenduj dokładnie przy pomocy blendera.  Następnie dodaj do kremu posiekaną natkę pietruszki oraz 100 ml śmietany 30%. Zupę wstaw na palnik i jeszcze raz zagotuj.

Wskazówka:
Jeśli nie chcesz aby pietruszka pływała Ci w kremie i chcesz mieć idealnie gładką konsystencje. Możesz dodać ją na początku gotowania wraz z przyprawami do bulionu. Wówczas w późniejszych etapach zblendujesz ją wraz z szparagami.


Gotowy krem możesz udekorować, wcześniej wyjętymi główkami szparag, grzankami, prażonymi nasionami słonecznika oraz bazylią. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.6k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Szparagi wypłucz pod strumieniem zimnej wody a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Każda szparagę dokładnie obierz. Zacznij od odcięcia zdrętwiałymi końców. Maja one zazwyczaj 4-6cm. Są one najbardziej łykowate i nie nadają się do jedzenia. Z reszty szparagi obierz dokładnie zewnętrzna warstwę łyka. Główkę szparagi zostaw nienaruszona. Gotowa szparagę potnij wzdłuż na 3 części. Ziemniaki obierz ze skórki j potnij w kostkę. (Na zdjęciach pokazałam najlepszy a zarazem najszybszy wg mnie sposób na ich pocięcie). Pokrojone ziemniaczki wypłucz w zimnej wodzie. Cebule obierz i potnij w piórka. W dużym garnku rozpuść masło. Podsmażaj około 1 mi ty cebulkę i dodam ziemniaki. Całość Podsmażaj na średnim ogniu około 8 minut do ładnego zarumienienia ziemniaczków i zeszklenia cebulki. Całość mieszaj łopatka bądź drewniana łyżka aby nie przywarło do dna garnka. Po tym czasie całość zalej 1l bulionu (u mnie był to bulion drobiowy) . Do garnka wrzuć same łodygi szparag bez główek. W tym momencie przypraw zupę solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Garnek przykryj i całość zupy gotuj 25 minut. Po tym czasie dorzuć do niej główki szparag i gotuj je z cała zupa 20 minut. Następnie wyłów główki szparag, ponieważ przydadzą Ci się do dekoracji zupy. (Jeśli nie chcesz zupy dekorować możesz je zostawić w garnku.) Zawartość garnka zblenduj dokładnie przy pomocy blenderera. Następnie dodaj do kremu posiekana natkę pietruszki oraz 100ml śmietany 30%. Zupę wstaw na palnik i jeszcze raz zagotuj. Jeśli nie chcesz aby pietruszka pływała Ci w kremie i pragniesz mieć idealnie gładka konsystencje. Możesz dodać ją na początku gotowania wraz z przyprawami do bulionu. Wówczas w późniejszych etapach zblendujesz ją wraz z szparagami. Gotowy krem możesz udekorować, wcześniej wyjętymi główkami szparag, grzankami, prażonymi nasionami słonecznika oraz bazylia. 2 pęczki szparag 1 kg (500g po obraniu) 400 g ziemniaków (3 sztuki) 250 g po obraniu 1 cebula 90 g 35 g masła 1 l bulionu (warzywny, drobiowy bądź z kostki) Płaska łyżka soli 1/3 łyżeczki pieprzu pieprzu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 ml śmietany 30% 2 łyżki pietruszki Prażone ziarna słonecznika Grzanki Bazylia Obieraczka Duży garnek Blender Drewniana łyżka/łopatka
2 pęczki szparag 1 kg (500g po obraniu) 400 g ziemniaków (3 sztuki) 250 g po obraniu 1 cebula 90 g 35 g masła 1 l bulionu (warzywny, drobiowy bądź z kostki) Płaska łyżka soli 1/3 łyżeczki pieprzu pieprzu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 ml śmietany 30% 2 łyżki pietruszki Prażone ziarna słonecznika Grzanki Bazylia