Przepis na krem z białych szparagów to pyszny i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Szparagi są warzywem sezonym więc to najlepszy moment, żeby wykorzystać je do przepysznej zupy.
Krok 1 Szparagi wypłucz pod strumieniem zimnej wody a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Każda szparagę dokładnie obierz. Zacznij od odcięcia zdrętwiałymi końców. Maja one zazwyczaj 4-6cm. Są one najbardziej łykowate i nie nadają się do jedzenia. Z reszty szparagi obierz dokładnie zewnętrzna warstwę łyka. Główkę szparagi zostaw nienaruszona. Gotowa szparagę potnij wzdłuż na 3 części. Krok 2 Ziemniaki obierz ze skórki j potnij w kostkę. (Na zdjęciach pokazałam najlepszy a zarazem najszybszy wg mnie sposób na ich pocięcie). Pokrojone ziemniaczki wypłucz w zimnej wodzie. Cebule obierz i potnij w piórka. Krok 3 W dużym garnku rozpuść masło. Podsmażaj około 1 minuty cebulkę i dodaj ziemniaki. Całość podsmażaj na średnim ogniu około 8 minut do ładnego zarumienienia ziemniaczków i zeszklenia cebulki. Mieszaj wszystko łopatką bądź drewniana łyżką aby nie przywarło do dna garnka. Po tym czasie całość zalej zawartość garnka 1l bulionu (u mnie był to bulion drobiowy) . Do garnka wrzuć same łodygi szparag bez główek. W tym momencie przypraw zupę solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Krok 4 Garnek przykryj i całość zupy gotuj 25 minut. Po tym czasie dorzuć do niej główki szparag i gotuj je z całą zupą 20 minut. Następnie wyłów główki szparag, ponieważ przydadzą Ci się do dekoracji zupy. (Jeśli nie chcesz dekorować zupy możesz je zostawić w garnku.) Zawartość garnka zblenduj dokładnie przy pomocy blendera. Następnie dodaj do kremu posiekaną natkę pietruszki oraz 100 ml śmietany 30%. Zupę wstaw na palnik i jeszcze raz zagotuj. Wskazówka: Jeśli nie chcesz aby pietruszka pływała Ci w kremie i chcesz mieć idealnie gładką konsystencje. Możesz dodać ją na początku gotowania wraz z przyprawami do bulionu. Wówczas w późniejszych etapach zblendujesz ją wraz z szparagami.
Gotowy krem możesz udekorować, wcześniej wyjętymi główkami szparag, grzankami, prażonymi nasionami słonecznika oraz bazylią.
Szparagi wypłucz pod strumieniem zimnej wody a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Każda szparagę dokładnie obierz. Zacznij od odcięcia zdrętwiałymi końców. Maja one zazwyczaj 4-6cm. Są one najbardziej łykowate i nie nadają się do jedzenia. Z reszty szparagi obierz dokładnie zewnętrzna warstwę łyka. Główkę szparagi zostaw nienaruszona. Gotowa szparagę potnij wzdłuż na 3 części. Ziemniaki obierz ze skórki j potnij w kostkę. (Na zdjęciach pokazałam najlepszy a zarazem najszybszy wg mnie sposób na ich pocięcie). Pokrojone ziemniaczki wypłucz w zimnej wodzie. Cebule obierz i potnij w piórka. W dużym garnku rozpuść masło. Podsmażaj około 1 mi ty cebulkę i dodam ziemniaki. Całość Podsmażaj na średnim ogniu około 8 minut do ładnego zarumienienia ziemniaczków i zeszklenia cebulki. Całość mieszaj łopatka bądź drewniana łyżka aby nie przywarło do dna garnka. Po tym czasie całość zalej 1l bulionu (u mnie był to bulion drobiowy) . Do garnka wrzuć same łodygi szparag bez główek. W tym momencie przypraw zupę solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Garnek przykryj i całość zupy gotuj 25 minut. Po tym czasie dorzuć do niej główki szparag i gotuj je z cała zupa 20 minut. Następnie wyłów główki szparag, ponieważ przydadzą Ci się do dekoracji zupy. (Jeśli nie chcesz zupy dekorować możesz je zostawić w garnku.) Zawartość garnka zblenduj dokładnie przy pomocy blenderera. Następnie dodaj do kremu posiekana natkę pietruszki oraz 100ml śmietany 30%. Zupę wstaw na palnik i jeszcze raz zagotuj.
Jeśli nie chcesz aby pietruszka pływała Ci w kremie i pragniesz mieć idealnie gładka konsystencje. Możesz dodać ją na początku gotowania wraz z przyprawami do bulionu. Wówczas w późniejszych etapach zblendujesz ją wraz z szparagami.
Gotowy krem możesz udekorować, wcześniej wyjętymi główkami szparag, grzankami, prażonymi nasionami słonecznika oraz bazylia.
2 pęczki szparag 1 kg (500g po obraniu)
400 g ziemniaków (3 sztuki) 250 g po obraniu
1 cebula 90 g
35 g masła
1 l bulionu (warzywny, drobiowy bądź z kostki)
Płaska łyżka soli
1/3 łyżeczki pieprzu pieprzu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 ml śmietany 30%
2 łyżki pietruszki
Prażone ziarna słonecznika
Grzanki
Bazylia
Obieraczka
Duży garnek
Blender
Drewniana łyżka/łopatka
2 pęczki szparag 1 kg (500g po obraniu)
400 g ziemniaków (3 sztuki) 250 g po obraniu
1 cebula 90 g
35 g masła
1 l bulionu (warzywny, drobiowy bądź z kostki)
Płaska łyżka soli
1/3 łyżeczki pieprzu pieprzu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 ml śmietany 30%
2 łyżki pietruszki
Prażone ziarna słonecznika
Grzanki
Bazylia