Zupa ogórkowa to bardzo pożywne i aromatyczne danie. Przepis na zupę ogórkową jest bardzo prosty w wykonaniu. Warto mieć przygotowany wcześniej rosół, wtedy zrobienie zupy ogórkowej zajmuje dosłownie parę chwil.
Szczegóły
Ilość porcji: 4
Całkowity czas:2 godziny 15 minut
Przygotowanie składników: 15 minut
Poziom trudności: Średnie
Składniki:
400 g ziemniaków
500 g ogórków kiszonych
100 ml śmietany 30%
20 g masła
Rosół:
500 g mięsa (Najlepiej wieprzowego np. żeberek lub ewentualnie golonki. Jeśli nie masz żeberek polecam wykorzystać korpus ze skrzydełkami kurczaka.)
Krok 1 Do zupy ogórkowej jest Ci potrzebny rosół, ja zawsze używałam rosołu zrobionego dzień wcześniej. Podczas nocy w lodowce smaki się „przegryzają” i zupa jest smaczniejsza. Oczywiście nic się nie stanie kiedy, użyjesz świeżo dopiero co zrobionego rosołu.
Jeżeli masz już zrobiony rosół to będzie Ci z niego potrzebne:
1 l bulionu
120 g ugotowanej marchewki
100 g mięsa z kości
Jeśli masz te składniki, możesz pominąć środkową część przepisu, gdzie opisuje jak zrobić rosół.
Krok 2 (Przygotowanie rosołu)
Mięso wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do dużej miski i mocz je około godziny w zimnej wodzie. Możesz je przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Po tym czasie wylej wodę, a mięso wypłucz jeszcze raz w zimnej wodzie.
Krok 3 (Przygotowanie rosołu)
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Umyj w zimnej wodzie powyższe warzywa natomiast cebulę obierz i przekrój na pół. Liście lubczyku przepłucz pod strumieniem zimnej wody. Kawałki kurczaka włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Podczas gdy woda będzie się zagotowywać opal wewnętrzne części cebuli za pomocą palnika do creme brule bądź na patelni. Gdy woda z kurczakiem się zagotuje dokładnie zbierz wszytkie szumowiny łyżką cedzakową.
Krok 4 (Przygotowanie rosołu)
Następnie do gotującej się wody dodaj marchew, seler, por, pietruszkę, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, sól, pieprz oraz cebulę. Zamknij garnek i zupę przez 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie spróbuj rosół czy jest wystarczająco aromatyczny, jeśli nie dopraw go solą lub pieprzem.
Krok 5
Z rosołu odmierz około 1-1,2 litra bulionu oraz wyjmij mięso i marchewkę. Marchewkę potnij w kostkę a mięso obierz dokładnie z kości. Bulion postaraj się przelać przez sitko aby pozbyć się ewentualnych resztek warzyw.
Krok 6
Ogórki kiszone obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natomiast ziemniaki obierz ze skórki umyj w zimnej wodzie i potnij w nie za duże kostki.
Krok 7 W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki. Mieszaj je drewniana łyżka aby się lekko przysmażyły z każdej strony. Po 3 minutach dodaj bulion z rosołu. Całość gotuj około 20 minut. W tym czasie starte ogórki kiszone odciśnij dokładnie z wody. Wodę przelej do osobnego naczynia. Odciśnięte ogórki przełóż na czysta patelnie. Podsmażaj je 5 minut na średnim ogniu. Krok 8 Do ugotowanych ziemniaków w bulionie wlej wodę odciśnięta z ogórków kiszonych. Po sekundzie dodaj również podsmażone ogórki, wcześniej przygotowana marchewkę oraz mięsko. Całość gotuj jeszcze około 10-15 minut. Po tym czasie dodaj 100 ml zahartowanej śmietany 30%. Aby ją zahartować wymieszaj w naczyniu śmietanę z 3 łyżkami zupy ogórkowej. Zupę gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie spróbuj zupę. Możesz przyprawić ją jeszcze solą, pieprzem lub cukrem aczkolwiek jeśli rosół był dobrze przyprawiony nie ma takiej potrzeby. Jeśli zdecydujesz się na dodanie przypraw gotuj ją minutę dużej. Po tym czasie możesz ją podać do jedzenia. Przed podaniem posyp ją świeżo posiekanym koperkiem.
Do zupy ogórkowej jest Ci potrzebny rosół, ja zawsze używałam rosołu zrobionego dzień wcześniej. Podczas nocy w lodowce smaki się „przegryzają” i zupa jest smaczniejsza.
Oczywiście nic się nie stanie kiedy, użyjesz świeżo dopiero co zrobionego rosołu.
Jeżeli masz już zrobiony rosół to będzie Ci z niego potrzebne:
⁃ 1 l bulionu
⁃ 120g ugotowanej marchewki
⁃ 100g mięsa z kości
Jeśli masz te wszystkie składniki możesz pominąć środkowa cześć przepisu, gdzie opisuje jak zrobić rosół. Przejdź pod koniec opisu gdzie opisuję, etapy robienia ogórkowej.
Rosół z kurczaka - przepis:
Krok 1
Mięso wieprzowe bądź z kurczaka dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do dużej miski i mocz je około godziny w zimnej wodzie. Możesz je przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Po tym czasie wylej wodę, a mięso wypłucz jeszcze raz w zimnej wodzie.
Krok 2
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Umyj w zimnej wodzie powyższe warzywa natomiast cebule obierz i przekrój na pół. Liście lubczyku przepłucz pod strumieniem zimnej wody. Kawałki kurczaka włóż do garnka zalej 2 litrami wody. Podczas gdy woda będzie się zagotowywać opal wewnętrzne części cebuli za pomocą palnika do creme brule bądź na patelni. Gdy woda z kurczakiem się zagotuje dokładnie zbierz wszytkie szumowiny łyżką cedzakową.
Krok 3
Następnie do gotującej się wody dodaj marchew, seler, por, pietruszkę, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy , sól, pieprz oraz cebulę. Zamknij garnek i gotuj go 1h 30 minut.
Po tym czasie spróbuj rosół czy jest wystarczająco aromatyczny, jeśli nie dopraw go solą lub pieprzem. Po dobraniu gotuj jeszcze około 3 minut.
Ogórkowa
Z rosołu odważ około 1-1,2 litrów bulionu oraz wyjmij mięso i marchewkę. Marchewkę potnij w kostkę a mięso obierz dokładnie z kości.
Bulion postaraj się przelać przez sitko aby pozbyć się ewentualnych resztek warzyw.
Ogórki kiszone obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natomiast ziemniaki obierz ze skórki umyj w zimnej wodzie i potnij w nie za duże kostki.
W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki. Mieszaj je drewniana łyżka aby się lekko przysmażyły z każdej strony. Po 3 minutach dodaj bulion z rosołu. Całość gotuj około 20 minut. W tym czasie starte ogórki kiszone odciśnij dokładnie z wody. Wodę przelej do osobnego naczynia. Odciśnięte ogórki przełóż na czysta patelnie. Podsmażaj je 5 minut na średnim ogniu. Do ugotowanych ziemniaków w bulionie wlej wodę odciśnięta z ogórków kiszonych. Po sekundzie dodaj również podsmażone ogórki, wcześniej przygotowana marchewkę oraz mięsko. Całość gotuj jeszcze około 10-15 minut. Po tym czasie dodaj 100 ml zahartowanej śmietany 30%. Aby ją zahartować wymieszaj w naczyniu śmietanę z 3 łyżkami zupy ogórkowej. Zupę gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie sprobój zupę. Możesz tutaj przyprawić ją jeszcze solą, pieprzem lub cukrem aczkolwiek jeśli rosół był dobrze przyprawiony nie ma takie potrzeby. Jeśli zdecydujesz się na dodanie przypraw gotuj ją minutę dużej. Po tym czasie możesz ją podać do jedzenia. Przed podaniem posyp ją świeżo posiekanym koperkiem.
400 g ziemniaków
500 g ogórków
100 ml śmietany 30%
20 g masła
Rosół:
500 g mięsa (Najlepiej wieprzowego np. żeberek lub ewentualnie golonki. Jeśli nie masz żeberek polecam wykorzystać korpus ze skrzydełkami kurczaka.)
2 średnie marchewki
Połówka pietruszki
30 g selera
4 cm pora
2 ziela angielskie
1 liście laurowe
1,5 litra wody
Szczypta soli
Gałązka lubczyku
4 ziarenka pieprzu lub szczypta mielonego pieprzu
1 mała cebula żółta (30g)
Dodatki:
Garść koperku
Łyżeczka cukru
Wszystkie wagi podane są przed obraniem
Patelnia
Garnek (do gotowania ogórkowej)
Garnek (do gotowania rosołu)
400 g ziemniaków
500 g ogórków
100 ml śmietany 30%
20 g masła
Rosół:
500 g mięsa (Najlepiej wieprzowego np. żeberek lub ewentualnie golonki. Jeśli nie masz żeberek polecam wykorzystać korpus ze skrzydełkami kurczaka.)
2 średnie marchewki
Połówka pietruszki
30 g selera
4 cm pora
2 ziela angielskie
1 liście laurowe
1,5 litra wody
Szczypta soli
Gałązka lubczyku
4 ziarenka pieprzu lub szczypta mielonego pieprzu
1 mała cebula żółta (30g)
Dodatki:
Garść koperku
Łyżeczka cukru
Wszystkie wagi podane są przed obraniem