>

PT7M
PT25M
PT32M
Jajko zapiekane w bułce zdjęcie

Jajko zapiekane w bułce

Wegetariański
Kalorie: 340 kcal w 100g


Nie ma lepszego przepisu na rozpoczęcie dnia niż pyszne śniadanie. Jajko zapiekane w bułce, to bardzo prosty przepis, który możemy przygotować niezwykle szybko. Przygotowanie zalewy i wydrążenie bułki zajmuje tylko parę chwil, gdy wstawimy już bułeczkę do piekarnika, możemy w spokoju przygotowywać się do wyjścia z domu a w tym czasie będzie się nam robić przepyszna bułka zapiekana z jajkiem.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas: 32 minuty

Przygotowanie składników: 7 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 ulubione duże bułki
  • 50 g sera feta
  • 2 plasterki pomidora
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka szczypiorku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Kiełki

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (9 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 4.19k

Jajko zapiekane w bułce - przepis:

Krok 1
Na czubku bułki wytnij dziurkę, tnąc chleb po skosie, tak aby wycięty kawałek można być z powrotem włożyć i zamknąć bułkę. Wydrąż środek bułki za pomocą małej łyżeczki.



Krok 2
Jajka wbij do miseczki, rozbełtaj je. Dodaj rozkruszony za pomocą wildesa ser feta oraz szczypiorek. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, po czym wymieszaj jeszcze raz dokładnie składniki znajdujące się w misce.

Krok 3
Środek bułki oraz odkrojone zamknięcie wysmaruj od środka oliwą. Na samo dno ułóż 1 plasterek pomidora. Zalej go przygotowaną wcześniej zalewą z jajkiem.



Krok 4
Tak przygotowane jajko w bułce (bez odkrojonej góry) włóż do piekarnika nagrzanego do 210 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez około 25-30 minut. Bułkę najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ w trakcie pieczenia zalewa zwiększy swoją objętość i może pobrudzić Ci piekarnik. Górę bułki włóż na ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Po wyciągnięciu bułki z piekarnika ozdób ją na górze kiełkami.




Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (9 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 4.19k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Na czubku bułki wytnij dziurkę, tnąc chleb po skosie, tak aby wycięty kawałek można być z powrotem włożyć i zamknąć bułkę. Wydrąż środek bułki za pomocą małej łyżeczki. Jajka wbij do miseczki, rozbełtaj je. Dodaj rozkruszony za pomocą wildesa ser feta oraz szczypiorek. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, po czym wymieszaj jeszcze raz dokładnie składniki znajdujące się w misce. Środek bułki oraz odkrojone zamknięcie wysmaruj od środka oliwą. Na samo dno ułóż 1 plasterek pomidora. Zalej go przygotowaną wcześniej zalewą z jajkiem. Tak przygotowane jajko w bułce (bez odkrojonej góry) włóż do piekarnika nagrzanego do 210 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez około 25-30 minut. Bułkę najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ w trakcie pieczenia zalewa zwiększy swoją objętość i może pobrudzić Ci piekarnik. Górę bułki włóż na ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Po wyciągnięciu bułki z piekarnika ozdób ją na górze kiełkami. 2 jajka (rozmiar L) 2 ulubione duże bułki 50 g sera feta 2 plasterki pomidora 2 łyżki oliwy 1 łyżka szczypiorku Szczypta soli Szczypta pieprzu Kiełki patelnia
2 jajka (rozmiar L) 2 ulubione duże bułki 50 g sera feta 2 plasterki pomidora 2 łyżki oliwy 1 łyżka szczypiorku Szczypta soli Szczypta pieprzu Kiełki