Nie ma lepszego przepisu na rozpoczęcie dnia niż pyszne śniadanie. Jajko zapiekane w bułce, to bardzo prosty przepis, który możemy przygotować niezwykle szybko. Przygotowanie zalewy i wydrążenie bułki zajmuje tylko parę chwil, gdy wstawimy już bułeczkę do piekarnika, możemy w spokoju przygotowywać się do wyjścia z domu a w tym czasie będzie się nam robić przepyszna bułka zapiekana z jajkiem.
Krok 1 Na czubku bułki wytnij dziurkę, tnąc chleb po skosie, tak aby wycięty kawałek można być z powrotem włożyć i zamknąć bułkę. Wydrąż środek bułki za pomocą małej łyżeczki.
Krok 2 Jajka wbij do miseczki, rozbełtaj je. Dodaj rozkruszony za pomocą wildesa ser feta oraz szczypiorek. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, po czym wymieszaj jeszcze raz dokładnie składniki znajdujące się w misce.
Krok 3 Środek bułki oraz odkrojone zamknięcie wysmaruj od środka oliwą. Na samo dno ułóż 1 plasterek pomidora. Zalej go przygotowaną wcześniej zalewą z jajkiem.
Krok 4 Tak przygotowane jajko w bułce (bez odkrojonej góry) włóż do piekarnika nagrzanego do 210 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez około 25-30 minut. Bułkę najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ w trakcie pieczenia zalewa zwiększy swoją objętość i może pobrudzić Ci piekarnik. Górę bułki włóż na ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Po wyciągnięciu bułki z piekarnika ozdób ją na górze kiełkami.
Na czubku bułki wytnij dziurkę, tnąc chleb po skosie, tak aby wycięty kawałek można być z powrotem włożyć i zamknąć bułkę. Wydrąż środek bułki za pomocą małej łyżeczki.
Jajka wbij do miseczki, rozbełtaj je. Dodaj rozkruszony za pomocą wildesa ser feta oraz szczypiorek. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, po czym wymieszaj jeszcze raz dokładnie składniki znajdujące się w misce.
Środek bułki oraz odkrojone zamknięcie wysmaruj od środka oliwą. Na samo dno ułóż 1 plasterek pomidora. Zalej go przygotowaną wcześniej zalewą z jajkiem.
Tak przygotowane jajko w bułce (bez odkrojonej góry) włóż do piekarnika nagrzanego do 210 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez około 25-30 minut. Bułkę najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ w trakcie pieczenia zalewa zwiększy swoją objętość i może pobrudzić Ci piekarnik. Górę bułki włóż na ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Po wyciągnięciu bułki z piekarnika ozdób ją na górze kiełkami.
2 jajka (rozmiar L)
2 ulubione duże bułki
50 g sera feta
2 plasterki pomidora
2 łyżki oliwy
1 łyżka szczypiorku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Kiełki
patelnia
2 jajka (rozmiar L)
2 ulubione duże bułki
50 g sera feta
2 plasterki pomidora
2 łyżki oliwy
1 łyżka szczypiorku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Kiełki