>

PT10M
PT5M
PT15M
Ciasto Filo - Babeczki zdjęcie

Ciasto Filo - Babeczki

Szybki przepis
Kalorie: 350 kcal w 100g


Babeczki wykonane z ciasta filo to idealny przepis na szybką przekąskę. Świetnie sprawdzą się podczas imprez oraz spotkań rodzinnych. Babeczki z ciasta filo są równie pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Szczegóły


Ilość porcji: 8

Całkowity czas:15 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 1 płat ciasta filo
  • 60 g tartego sera mozarella
  • 60 g tartego sera cheddar
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 8 oliwek
  • Oliwa

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Pędzelek

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (6 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.28k

Ciasto Filo - Babeczki - przepis:

Krok 1
Ciasto filo wysmaruj porządnie oliwą za pomocą pędzelka. Następnie zegnij je na pół. W ten sposób uzyskasz podwójną warstwę ciasta. Uzyskane podwójne ciasto przekrój na pół, a każdy z uzyskanych kawałków pokrój nożem na 4 równe większe kwadraty. W ten sposób powinieneś otrzymać z jednego płata ciasta 8 dużych kwadratów.

Krok 2
Kwadraciki wkładaj do formy na babeczki. Upchaj ciasto by przylegało do ścian i dołu formy. Nie musisz jej wcześniej przygotować. Wystarczy, że  ciasto filo było wcześnie porządnie wysmarowane oliwą. Wymieszaj ser cheddar z mozarellą. Do wnętrza każdej babeczki wkładaj około 15 g mieszanki serów.

Krok 3
Z szynki zrób rulonik. Zawijaj go na szerokość, a nie długość (tak aby był grubszy i niższy), następnie każdy rulonik przetnij na pół. W ten sposób z jednego plasterka szynki otrzymasz 2 ruloniki do 2 babeczek.

Krok 4
Zrób zagłębienie w serku i włóż rulonik do środka babeczki. Podeprzyj go wcześniej włożonym serkiem z każdej strony. Oliwkę przetnij na pół i połóż ją na serku obok szybki. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra / dół na około 5 minut.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (6 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.28k

Tagi

Ser


Zobacz inne pyszne przepisy

Krok 1 Ciasto filo wysmaruj porządnie oliwą za pomocą pędzelka. Następnie zegnij je na pół. W ten sposób uzyskasz podwójną warstwę ciasta. Uzyskane podwójne ciasto przekrój na pół, a każdy z uzyskanych kawałków pokrój nożem na 4 równe większe kwadraty. W ten sposób powinieneś otrzymać z jednego płata ciasta 8 dużych kwadratów. Krok 2 Kwadraciki wkładaj do formy na babeczki. Upchaj ciasto by przylegało do ścian i dołu formy. Nie musisz jej wcześniej przygotować. Wystarczy, że ciasto filo było wcześnie porządnie wysmarowane oliwą. Wymieszaj ser cheddar z mozarellą. Do wnętrza każdej babeczki wkładaj około 15 g mieszanki serów. Krok 3 Z szynki zrób rulonik. Zawijaj go na szerokość, a nie długość (tak aby był grubszy i niższy), następnie każdy rulonik przetnij na pół. W ten sposób z jednego plasterka szynki otrzymasz 2 ruloniki do 2 babeczek. Krok 4 Zrób zagłębienie w serku i włóż rulonik do środka babeczki. Podeprzyj go wcześniej włożonym serkiem z każdej strony. Oliwkę przetnij na pół i połóż ją na serku obok szybki. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra / dół na około 5 minut. 1 płat ciasta filo 60 g tartego sera mozarella 60 g tartego sera cheddar 4 plastry szynki dojrzewającej 8 oliwek Oliwa Pędzelek
1 płat ciasta filo 60 g tartego sera mozarella 60 g tartego sera cheddar 4 plastry szynki dojrzewającej 8 oliwek Oliwa