Babeczki wykonane z ciasta filo to idealny przepis na szybką przekąskę. Świetnie sprawdzą się podczas imprez oraz spotkań rodzinnych. Babeczki z ciasta filo są równie pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krok 1 Ciasto filo wysmaruj porządnie oliwą za pomocą pędzelka. Następnie zegnij je na pół. W ten sposób uzyskasz podwójną warstwę ciasta. Uzyskane podwójne ciasto przekrój na pół, a każdy z uzyskanych kawałków pokrój nożem na 4 równe większe kwadraty. W ten sposób powinieneś otrzymać z jednego płata ciasta 8 dużych kwadratów. Krok 2 Kwadraciki wkładaj do formy na babeczki. Upchaj ciasto by przylegało do ścian i dołu formy. Nie musisz jej wcześniej przygotować. Wystarczy, że ciasto filo było wcześnie porządnie wysmarowane oliwą. Wymieszaj ser cheddar z mozarellą. Do wnętrza każdej babeczki wkładaj około 15 g mieszanki serów.
Krok 3 Z szynki zrób rulonik. Zawijaj go na szerokość, a nie długość (tak aby był grubszy i niższy), następnie każdy rulonik przetnij na pół. W ten sposób z jednego plasterka szynki otrzymasz 2 ruloniki do 2 babeczek. Krok 4 Zrób zagłębienie w serku i włóż rulonik do środka babeczki. Podeprzyj go wcześniej włożonym serkiem z każdej strony. Oliwkę przetnij na pół i połóż ją na serku obok szybki. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra / dół na około 5 minut.
Krok 1
Ciasto filo wysmaruj porządnie oliwą za pomocą pędzelka. Następnie zegnij je na pół. W ten sposób uzyskasz podwójną warstwę ciasta. Uzyskane podwójne ciasto przekrój na pół, a każdy z uzyskanych kawałków pokrój nożem na 4 równe większe kwadraty. W ten sposób powinieneś otrzymać z jednego płata ciasta 8 dużych kwadratów.
Krok 2
Kwadraciki wkładaj do formy na babeczki. Upchaj ciasto by przylegało do ścian i dołu formy. Nie musisz jej wcześniej przygotować. Wystarczy, że ciasto filo było wcześnie porządnie wysmarowane oliwą. Wymieszaj ser cheddar z mozarellą. Do wnętrza każdej babeczki wkładaj około 15 g mieszanki serów.
Krok 3
Z szynki zrób rulonik. Zawijaj go na szerokość, a nie długość (tak aby był grubszy i niższy), następnie każdy rulonik przetnij na pół. W ten sposób z jednego plasterka szynki otrzymasz 2 ruloniki do 2 babeczek.
Krok 4
Zrób zagłębienie w serku i włóż rulonik do środka babeczki. Podeprzyj go wcześniej włożonym serkiem z każdej strony. Oliwkę przetnij na pół i połóż ją na serku obok szybki. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra / dół na około 5 minut.
1 płat ciasta filo
60 g tartego sera mozarella
60 g tartego sera cheddar
4 plastry szynki dojrzewającej
8 oliwek
Oliwa
Pędzelek
1 płat ciasta filo
60 g tartego sera mozarella
60 g tartego sera cheddar
4 plastry szynki dojrzewającej
8 oliwek
Oliwa