Szukasz przepisu na domową pizzę, która będzie równie dobra jak z pizzeri? Dzięki temu przepisowi na ciasto na pizzę zaskoczysz wszystkich tym, że w domowych warunkach udało Ci się przyrządzić tak pyszną i puszystą pizzę.
Szczegóły
Ilość porcji: 2
Całkowity czas:37 minut
Przygotowanie składników: 7 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
280 g mąki (najlepsza będzie mąka do pizzy typ 00, choć zwykła pszenna też się sprawdzi)
Krok 1 Do miski należy dodać drożdże, wodę, oliwę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Następnie należy stopniowo dodawać przesianą mąkę do przygotowanego rozczynu.
Krok 2 Gdy dodamy już wszystkie składniki, należy przystąpić do wyrabiania ciasta. Do tej czynności polecam użyć rękawiczek nitrylowych, dzięki którym ciasto nie będzie się przyklejać do rąk. Z początku ciasto wyda się Wam zbyt mokre i będzie Was kusić aby dodać mąki. Nie róbcie tego pod żadnym pozorem. Dzielnie wyrabiajcie ciasto, aż będzie gładkie, jednolite oraz elastyczne. Krok 3 Po wyrobieniu ciasta należy odstawić odstawić je na 24h do lodówki aby drożdże mogły w spokoju popracować. Ciasto włóżcie do nasmarowanych oliwą szczelnych pojemniczków. Krok 4 Po 24h możemy wyciągnąć ciasto z lodówki. Łopatkę do pizzy, starannie pokrywamy mąką i wykładamy na nią ciasto. Właściwie możemy odwrócić je do góry nogami nad łopatką, ponieważ góra ciasta w pojemniku będzie dołem pizzy. Na łopatce rozciągamy ciasto delikatnie w kształt koła. Następnie na pizze dodajemy sos, ser i nasze ulubione dodatki. Krok 5 Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na maksymalną temperaturę z grzaniem góra/dół (w moim przypadku było to 250 stopni). Zależnie od piekarnika, pizza może piec się 7-10 minut. Gdy ciasto będzie wyrośnięte i zarumienione to znak, że pizza jest już gotowa.
Do miski należy dodać drożdże, wodę, oliwę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Następnie należy stopniowo dodawać przesianą mąkę do przygotowanego rozczynu.
Gdy dodamy już wszystkie składniki, należy przystąpić do wyrabiania ciasta. Do tej czynności polecam użyć rękawiczek nitrylowych, dzięki którym ciasto nie będzie się przyklejać do rąk. Z początku ciasto wyda się Wam zbyt mokre i będzie Was kusić aby dodać mąki. Nie róbcie tego pod żadnym pozorem. Dzielnie wyrabiajcie ciasto, aż będzie gładkie, jednolite oraz elastyczne.
Po wyrobieniu ciasta należy odstawić odstawić je na 24h do lodówki aby drożdże mogły w spokoju popracować. Ciasto włóżcie do nasmarowanych oliwą szczelnych pojemniczków.
Po 24h możemy wyciągnąć ciasto z lodówki. Łopatkę do pizzy, starannie pokrywamy mąką i wykładamy na nią ciasto. Właściwie możemy odwrócić je do góry nogami nad łopatką, ponieważ góra ciasta w pojemniku będzie dołem pizzy. Na łopatce rozciągamy ciasto delikatnie w kształt koła. Następnie na pizze dodajemy sos, ser i nasze ulubione dodatki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na maksymalną temperaturę z grzaniem góra/dół (w moim przypadku było to 250 stopni). Zależnie od piekarnika, pizza może piec się 7-10 minut. Gdy ciasto będzie wyrośnięte i zarumienione to znak, że pizza jest już gotowa.
280 g mąki (najlepsza będzie mąka do pizzy typ 00, choć zwykła pszenna też się sprawdzi)
180 ml wody
20 ml oliwy
6 g soli
2 g drożdży suchych
Miska
Przesiewacz do mąki
Kamień do pizzy
280 g mąki (najlepsza będzie mąka do pizzy typ 00, choć zwykła pszenna też się sprawdzi)
180 ml wody
20 ml oliwy
6 g soli
2 g drożdży suchych