Fasolka po bretońsku to znany i lubiany przepis. W swojej recepturze nie użyłam fasoli z puszki tylko moczyłam ją osobiście aby uzyskać perfekcyjny smak. Cały garnek fasolki po bretońsku starczy Ci na kilka obiadów!
Krok 1 Dzień wcześniej przełóż fasolę do dużej miski i zalej ją 1,5 l wody. Nie przejmuj się, że wody jest o wiele więcej niż fasoli, dzięki niej skórka fasoli nie będzie pomarszczona a sama fasola pęczniejąc conajmiej podwoi swoją objętość a dzięki temu zabiegowi szybciej się ugotuje. Krok 2 Następnego dnia wylej wodę z miski, a fasolę wypłucz pod bieszącą wodą. Następnie przełóż do garnka, zalej 1l wody i gotuj wraz 3 zielami angielskimi oraz 2 liściami laurowymi przez około 1h 20min na średnim ogniu pod przykryciem. Co około 20 minut zamieszaj zawartość garnka aby się od dołu nie przypaliła. Krok 3
W międzyczasie możesz przygotować resztę składników. Kiełbasę oraz boczek potnij w kosteczkę. Cebule obierz i poszatkuj a obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie szybko wytrzyj ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki. Z każdego pomidora wytnij białe, niejadalne części oraz ogonek. Tak gotowe pomidory pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż kiełbasę z boczkiem. Po 3 minutach, gdy wydzieli się tłuszcz dodaj cebulkę wraz z czosnkiem. Całość podsmażaj jeszcze 5 minut na średnim ogniu do zarumienienia cebulki. Po tym czasie dodaj 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażaj jeszcze minutę cały czas mieszkać silikonowa łopatka i zdejmij z ognia. Krok 4
Gdy fasola będzie już miękka dodaj do niej pomidory pokrojone w kostkę oraz zawartość patelni. Całość dopraw solą, pieprzem, papryka słodka, bazylia, oregano i majerankiem a następnie dobrze wymieszaj drewniana łyżką. Całość gotuj jeszcze na średnim ogniu około 20 minut do odparowania nadmiaru wody z pomidora. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z ulubionym świeżym pieczywem.
1 Wskazówka: Zamiast pomidorów możesz użyć 400 g pasaty pomidorowej. Wówczas sama fasolę gotuj około 1h 30min tak żeby była idealnie miękka, a następnie dodaj do niej zawartość patelni, pasate pomidorową oraz przyprawy. W tym przypadku całość trzymaj na ogniu około 5 minut.
2 Wskazówka: Czas gotowania w dużej mierze zależy od świeżości i wielkości fasoli. Im świeższa i drobniejsza tym szybciej się ugotuje i będzie delikatniejsza.
Dzień wcześniej przełóż fasole do dużej miski i zalej ją 1,5 litrem wody. Nie przejmuj się, że wody jest o wiele więcej niż fasoli, dzięki niej skórka fasoli nie będzie pomarszczona a sama fasola pęczniejąc conajmiej podwoi swoją objętość a dzięki temu zabiegowi szybciej się ugotuje. Następnego dnia wylej wodę z miski, a fasole wypłucz pod bierząco woda. Następnie przełóż do garnka, zalań 1l wody i gotuj wraz 3 zielami angielskimi oraz 2 liściami laurowymi przez około 1h 20min na średnim ogniu pod przykryciem. Co około 20 minut zamieszaj zawartość garnka aby się od dołu nie przypaliła.
W międzyczasie możesz przygotować resztę składników. Kiełbasę oraz boczek potnij w kosteczkę. Cebule obierz i poszatkuj a obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie szybko wytrzyj ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki. Z każdego pomidora wytnij białe, niejadalne części oraz ogonek. Tak gotowe pomidory pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż kiełbasę z boczkiem. Po 3 minutach jak wydzieli się tłuszcz dodaj cebulkę wraz z czosnkiem. Całość podsmażaj jeszcze 5 minut na średnim ogniu do zarumienienia cebulki. Po tym czasie dodaj 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażaj jeszcze minutę cały czas mieszkać silikonowa łopatka i zdejmij z ognia.
Gdy fasola będzie już miękka dodaj do niej i do wody w której się gotowała pomidory pokrojone w kostkę oraz zawartość patelnii. Całość dopraw solą, pieprzem, papryka słodka, bazylia, oregano i majerankiem a następnie dobrze wymieszaj drewniana łyżką.
Całość gotuj jeszcze na średnim ogniu około 20 minut do odparowania nadmiaru wody z pomidora.
Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z ulubionym świeżym pieczywem.
Wskazówka
Zamiast pomidorów możesz użyć 400g pasaty pomidorowej. Wówczas sama fasole gotuj około 1h 30min tak żeby była idealnie miękka a następnie dodaj do niej zawartość patelni, pasate pomidora oraz przyprawy. W tym przypadku całość trzymaj na ogniu około 5 minut.
Wskazówka 2
Czas gotowania w dużej miedze zależy od świeżości i wielkości fasoli. Tym świeższa i drobniejsza tym szybciej się ugotuje i będzie delikatniejsza.
Przygotowanie fasoli:
450g fasoli „piękny Jaś”
1,5 l wody do namoczenia
Gotowanie:
1 l wody do gotowania
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1,5kg pomidorów lub 400g pasaty pomidorowej
Duza cebula 160g
10g czosnku (4 małe ząbki)
150g kiełbasy np. Wiejskiej
150g boczku
3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczka soli
Duża miska
Duży garnek
Patelnia
Drewniana łyżka
Silikonowa łopatka
Przygotowanie fasoli:
450g fasoli „piękny Jaś”
1,5 l wody do namoczenia
Gotowanie:
1 l wody do gotowania
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1,5kg pomidorów lub 400g pasaty pomidorowej
Duza cebula 160g
10g czosnku (4 małe ząbki)
150g kiełbasy np. Wiejskiej
150g boczku
3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczka soli