>

PT10M
PT1H
PT1H10M
Fasolka po bretońsku zdjęcie

Fasolka po bretońsku

Kalorie: 155 kcal w 100g


Fasolka po bretońsku to znany i lubiany przepis. W swojej recepturze nie użyłam fasoli z puszki tylko moczyłam ją osobiście aby uzyskać perfekcyjny smak. Cały garnek fasolki po bretońsku starczy Ci na kilka obiadów!

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina 10 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

Przygotowanie fasoli:
  • 450g fasoli „piękny Jaś” 
  • 1,5 l wody do namoczenia 
 
Gotowanie:
  • 1 l wody do gotowania 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziela angielskie 
  • 1,5kg pomidorów lub 400g pasaty pomidorowej 
  • Duza cebula 160g 
  • 10g czosnku (4 małe ząbki) 
  • 150g kiełbasy np. Wiejskiej 
  • 150g boczku 
  • 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 2 łyżeczki  suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczka soli 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duża miska 
  • Duży garnek 
  • Patelnia 
  • Drewniana łyżka 
  • Silikonowa łopatka 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.08k

Fasolka po bretońsku - przepis:

Krok 1
Dzień wcześniej przełóż fasolę do dużej miski i zalej ją 1,5 l wody. Nie przejmuj się, że wody jest o wiele więcej niż fasoli, dzięki niej skórka fasoli nie będzie pomarszczona a sama fasola pęczniejąc conajmiej podwoi swoją objętość a dzięki temu zabiegowi szybciej się ugotuje.


Krok 2
Następnego dnia wylej wodę z miski, a fasolę wypłucz pod bieszącą wodą. Następnie przełóż do garnka, zalej 1l wody i gotuj wraz 3 zielami angielskimi oraz 2 liściami laurowymi przez około 1h 20min na średnim ogniu pod przykryciem. Co około 20 minut zamieszaj zawartość garnka aby się od dołu nie przypaliła.

Krok 3
W międzyczasie możesz przygotować resztę składników. Kiełbasę oraz boczek potnij w kosteczkę. Cebule obierz i poszatkuj a obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie szybko wytrzyj ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki. Z każdego pomidora wytnij białe, niejadalne części oraz ogonek. Tak gotowe pomidory pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż kiełbasę z boczkiem. Po 3 minutach, gdy wydzieli się tłuszcz dodaj cebulkę wraz z czosnkiem. Całość podsmażaj jeszcze 5 minut na średnim ogniu do zarumienienia cebulki. Po tym czasie dodaj 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażaj jeszcze minutę cały czas mieszkać silikonowa łopatka i zdejmij z ognia.

Krok 4
Gdy fasola będzie już miękka dodaj do niej pomidory pokrojone w kostkę oraz zawartość patelni. Całość dopraw solą, pieprzem, papryka słodka, bazylia, oregano i majerankiem a następnie dobrze wymieszaj drewniana łyżką. Całość gotuj jeszcze na średnim ogniu około 20 minut do odparowania nadmiaru wody z pomidora. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z ulubionym świeżym pieczywem.

1 Wskazówka: Zamiast pomidorów możesz użyć 400 g pasaty pomidorowej. Wówczas sama fasolę gotuj około 1h 30min tak żeby była idealnie miękka, a następnie dodaj do niej zawartość patelni, pasate pomidorową oraz przyprawy. W tym przypadku całość trzymaj na ogniu około 5 minut. 

2 Wskazówka: Czas gotowania w dużej mierze zależy od świeżości i wielkości fasoli. Im świeższa i drobniejsza tym szybciej się ugotuje i będzie delikatniejsza. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.08k

Tagi

Fasola


Zobacz inne pyszne przepisy

Dzień wcześniej przełóż fasole do dużej miski i zalej ją 1,5 litrem wody. Nie przejmuj się, że wody jest o wiele więcej niż fasoli, dzięki niej skórka fasoli nie będzie pomarszczona a sama fasola pęczniejąc conajmiej podwoi swoją objętość a dzięki temu zabiegowi szybciej się ugotuje. Następnego dnia wylej wodę z miski, a fasole wypłucz pod bierząco woda. Następnie przełóż do garnka, zalań 1l wody i gotuj wraz 3 zielami angielskimi oraz 2 liściami laurowymi przez około 1h 20min na średnim ogniu pod przykryciem. Co około 20 minut zamieszaj zawartość garnka aby się od dołu nie przypaliła. W międzyczasie możesz przygotować resztę składników. Kiełbasę oraz boczek potnij w kosteczkę. Cebule obierz i poszatkuj a obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie szybko wytrzyj ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki. Z każdego pomidora wytnij białe, niejadalne części oraz ogonek. Tak gotowe pomidory pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż kiełbasę z boczkiem. Po 3 minutach jak wydzieli się tłuszcz dodaj cebulkę wraz z czosnkiem. Całość podsmażaj jeszcze 5 minut na średnim ogniu do zarumienienia cebulki. Po tym czasie dodaj 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażaj jeszcze minutę cały czas mieszkać silikonowa łopatka i zdejmij z ognia. Gdy fasola będzie już miękka dodaj do niej i do wody w której się gotowała pomidory pokrojone w kostkę oraz zawartość patelnii. Całość dopraw solą, pieprzem, papryka słodka, bazylia, oregano i majerankiem a następnie dobrze wymieszaj drewniana łyżką. Całość gotuj jeszcze na średnim ogniu około 20 minut do odparowania nadmiaru wody z pomidora. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z ulubionym świeżym pieczywem. Wskazówka Zamiast pomidorów możesz użyć 400g pasaty pomidorowej. Wówczas sama fasole gotuj około 1h 30min tak żeby była idealnie miękka a następnie dodaj do niej zawartość patelni, pasate pomidora oraz przyprawy. W tym przypadku całość trzymaj na ogniu około 5 minut. Wskazówka 2 Czas gotowania w dużej miedze zależy od świeżości i wielkości fasoli. Tym świeższa i drobniejsza tym szybciej się ugotuje i będzie delikatniejsza. Przygotowanie fasoli: 450g fasoli „piękny Jaś” 1,5 l wody do namoczenia Gotowanie: 1 l wody do gotowania 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1,5kg pomidorów lub 400g pasaty pomidorowej Duza cebula 160g 10g czosnku (4 małe ząbki) 150g kiełbasy np. Wiejskiej 150g boczku 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczka soli Duża miska Duży garnek Patelnia Drewniana łyżka Silikonowa łopatka
Przygotowanie fasoli: 450g fasoli „piękny Jaś” 1,5 l wody do namoczenia Gotowanie: 1 l wody do gotowania 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1,5kg pomidorów lub 400g pasaty pomidorowej Duza cebula 160g 10g czosnku (4 małe ząbki) 150g kiełbasy np. Wiejskiej 150g boczku 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczka soli