>

PT10M
PT15M
PT25M
Spaghetti Carbonara zdjęcie

Spaghetti Carbonara

Szybki przepis
Kalorie: 309 kcal w 100g


Spaghetti Carbonara to bardzo prosty przepis, będący kultową potrawą kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Spaghetti Carbonara jest bardzo kremową oraz aromatyczną potrawą, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronu i nie tylko!

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:25 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 150 g makaronu do spaghetti 
  • 100 g boczku zwykłego (dobrej jakości) 
  • 3 żółtka 
  • 1 żółtko z białkiem 
  • Pieprz 
  • 50 ml wody po makaronie 
  • 40 g sera mozarella 
  • Sól 
  • Woda do gotowania makaronu 

Dodatki: 
  • Natka pietruszki 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Garnek 
  • Patelnia 
  • Miska 
  • Trzepaczka 
  • Sitko 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.43k

Spaghetti Carbonara - przepis:

Krok 1
Do garnka wlej wodę. Poczekaj, aż się zagotuje. Następnie ją posól i dodaj do niej makaron. Postaraj się go nie łamać, 
włóż go tak, aby stał w garnku, z czasem gdy zanurzony makaron zrobi się miękki, góra sama zmieści się w wodzie.Gotuj go al dente.

Krok 2
Boczek pokrój w kosteczkę. Przełóż na suchą patelnię i podsmażaj go na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Tak, aby ładnie się zarumienił. Pamiętaj, żeby co jakiś czas go zamieszać, aby się nie przypalił. 

Wskazówka: Do Spaghetti Carbonara powinno się używać guanciale (cześć policzka wieprzowego) lub pancetty (dojrzewający boczek wieprzowy). Jednakże są one bardzo trudne do dostania. Jeśli posiadasz powyższe rodzaje mięsa to jak najbardziej polecam ich użyć, a jeśli nie to boczek zwykły świetnie je zastąpi. 

Krok 3
Do miski wbij jedno całe jajko oraz 3 same żółtka. Pozostałe białka nie będą Ci potrzebne. Do miski dodaj także 25 g startego sera mozzarella (pozostałą część zostaw na później) oraz trochę świeżo zmielonego pieprzu. Za pomocą trzepaczki wymieszaj zawartość miski.


Wskazówka: W tym momencie możesz też lekko posolić zalewę. Jednakże pamiętaj, że boczek jest dość słony i w większości przypadków nie jest to konieczne. Białko nada spaghetti większej puszystości, wiec jeśli lubisz delikatniejsze spaghetti, możesz śmiało dodać 2 białka.

Krok 4
Odlej 50 ml wody po ugotowanym makaronie, a makaron al dente, przecedź przez sitko. Dodaj makaron do podsmażonego boczku. Wymieszaj dokładnie składniki na patelni i dodaj 50 ml wody pozostałej z gotowania makaronu. Dzięki temu makaron ładnie oblepi się z jajkiem w późniejszym etapie. Łącznie makaron z boczkiem i woda trzymaj na ogniu około 3 minut.
Krok 5
Po tym czasie zdejmij patelnie z ognia. Do ciepłego makaronu wlej przyszykowaną wcześniej  zalewę. Intensywnie mieszaj makaron, aby zalewa ładnie go oblepiła. Tak przyszykowany makaron już jest gotowy do spożycia.  Możesz przełożyć go na talerz i posypać resztą startego sera mozzarella. Ja dodatkowo przyozdobiłam danie natką pietruszki.






Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.43k

Tagi

Ser


Zobacz inne pyszne przepisy

Do garnka wlej wodę. Poczekaj aż się zagotuje. Następnie ją posól i dodaj do niej makaron. Postaraj się go nie łamać, włóż go tak aby stał w garnku. Jak dol znużony w wodzie zrobi się miękki to i góra się namoczy. Gotuj go al dente. Boczek pokrój w kosteczkę. Przełóż na suchą patelnie i podsmażaj go na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Tak aby ładnie się zarumienił. Pamiętaj aby co jakiś czas go zamieszać aby się nie przypalił. Wskazówka do makaronu carbonare najczęściej powinno się używać guanciale (cześć policzka wieprzowego) lub pancetta (dojrzewający boczek wieprzowy). Jednakże są one bardzo trudne do dostania. Jeśli posiadasz powyższe mięska to jak najbardziej polecam ich użyć a jeśli nie to boczek zwykły świetnie je zastąpi. W tym czasie Do miski wbij jedno całe jajko oraz 3 same żółtka. Pozostałe białka nie będą Ci potrzebne. Do miski dodaj także 25g startego sera mozarella (pozostała cześć zostaw na później) oraz trochę najlepiej świeżo zmielonego pieprzu. Za pomocą trzepaczki wymieszaj zawartość miski. Wskazówka: W tym momencie możesz tez lekko posolić zalewę. Jednakże pamiętaj, że boczek jest dość słony i w większości przypadków nie jest to konieczne. Wskazówka: Białko nada spaghetti większej puszystości, wiec jeśli lubisz delikatniejsze spaghetti możesz śmiało dodać 2 białka. Odlej 50 ml wody po ugotowanym makaronie a makaron al dente, przepuść przez sitko aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodaj makaron do podsmażonego boczku. Wymieszaj dokładnie składniki na patelni i dodaj 50 ml wody pozostałej z gotowania makaronu. Dzięki temu makaron, ładnie oblepi się z jajkiem w późniejszym etapie szykowania spaghetti. Łącznie makaron z boczkiem i woda trzymaj na ogniu około 3 minut. Po tym czasie zdejmij patelnie z ognia. Do ciepłego makaronu wlej przyszykowane wcześniej żółtka z pieprzem i białkiem. Intensywnie mieszaj makaron aby jajko go ładnie oblepiło. Tak przyszykowany makaron już jest gotowy do spożycia. Możesz przełożyć go na talerz i posypać reszta startego sera mozarella. Ja dodatkowo przyozdobiona jeszcze spaghetti natka pietruszki. 150 g makaronu do spaghetti 100 g boczku zwykłego (dobrej jakości) 3 żółtka 1 żółtko z białkiem Pieprz 50 ml wody po makaronie 40 g sera mozarella Sól Woda do gotowania makaronu Dodatki: Natka pietruszki Garnek Patelnia Miska Trzepaczka Sitko
150 g makaronu do spaghetti 100 g boczku zwykłego (dobrej jakości) 3 żółtka 1 żółtko z białkiem Pieprz 50 ml wody po makaronie 40 g sera mozarella Sól Woda do gotowania makaronu Dodatki: Natka pietruszki