Racuchy drożdżowe z jabłkami to znany przepis kuchni polskiej. Racuchy są idealnym urozmaiceniem dla osób lubiących naleśniki czy pancake. Jeżeli chcesz żeby Twoje racuchy były puszyste i pyszne, ten przepis jest stworzony dla Ciebie.
Krok 1 Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże, mleko, jajka, sól oraz cukier. Wyrób ciasto na gładką masę za pomocą miksera. Gdy ciasto będzie już jednolite, przykryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło. Krok 2 W tym czasie możesz przygotować jabłka. Umyj je, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Obierz każde ze skórki, potnij w ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj jabłka na tarce o najmniejszych oczkach. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, dodaj do niego starte jabłka. Wmieszaj masę za pomocą łyżki. Krok 3 Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj za pomocą łyżki ciasto na patelnie. Formuj je w owalny kształt. Uważaj aby nie były zbyt grube. Smaż je około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe racuchy powinny być ładnie zarumienione. Polecam jeść je z dżemem wiśniowym i cukrem pudrem.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże, mleko, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wyrób ciasto na gładką masę za pomocą miksera. Gdy ciasto będzie już jednolite, przykryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło.
W tym czasie możesz przygotować jabłka. Umyj je, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Obierz każde ze skórki, potnij w ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj jabłka na tarce o najmniejszych oczkach. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, dodaj do niego starte jabłka. Wmieszaj masę za pomocą łyżki.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj za pomocą łyżki ciasto na patelnie. Formuj je w owalny kształt. Uważaj aby nie były zbyt grube. Smaż je około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe racuchy powinny być ładnie zarumienione. Polecam jeść je z dżemem wiśniowym i cukrem pudrem.
2 jabłka (530 g)
250 g mąki
7 g suchych drożdzy
220 ml mleka
2 jajka M
10 g cukru
5 g soli
Olej
Dżem wiśniowy (lub inny ulubiony)
Cukier puder
Tarka
Duża miska
Przesiewacz
Mikser
Ściereczka kuchenna
Duża patelnia
2 jabłka (530 g)
250 g mąki
7 g suchych drożdzy
220 ml mleka
2 jajka M
10 g cukru
5 g soli
Olej
Dżem wiśniowy (lub inny ulubiony)
Cukier puder