>

PT30M
PT6M
PT36M
Racuchy z jabłkami zdjęcie

Racuchy z jabłkami

Wegetariański
Bez piekarnika
Kalorie: 160 kcal w 100g


Racuchy drożdżowe z jabłkami to znany przepis kuchni polskiej. Racuchy są idealnym urozmaiceniem dla osób lubiących naleśniki czy pancake. Jeżeli chcesz żeby Twoje racuchy były puszyste i pyszne, ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:36 minut

Przygotowanie składników: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 2 jabłka (530 g)
  • 250 g mąki
  • 7 g suchych drożdzy
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka M
  • 10 g cukru
  • 5 g soli
  • Olej

Dodatki:
  • Dżem wiśniowy (lub inny ulubiony)
  • Cukier puder

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Tarka
  • Duża miska
  • Przesiewacz
  • Mikser
  • Ściereczka kuchenna
  • Duża patelnia

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.89k

Racuchy z jabłkami - przepis:

Krok 1
Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże, mleko, jajka, sól oraz cukier. Wyrób ciasto na gładką masę za pomocą miksera. Gdy ciasto będzie już jednolite, przykryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło.

Krok 2
W tym czasie możesz przygotować jabłka. Umyj je, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Obierz każde ze skórki, potnij w ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj jabłka na tarce o najmniejszych oczkach. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, dodaj do niego starte jabłka. Wmieszaj masę za pomocą łyżki.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj za pomocą łyżki ciasto na patelnie. Formuj je w owalny kształt. Uważaj aby nie były zbyt grube. Smaż je około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe racuchy powinny być ładnie zarumienione. Polecam jeść je z dżemem wiśniowym i cukrem pudrem.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.89k

Tagi

Racuchy
Jabłko


Zobacz inne pyszne przepisy

Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże, mleko, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wyrób ciasto na gładką masę za pomocą miksera. Gdy ciasto będzie już jednolite, przykryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło. W tym czasie możesz przygotować jabłka. Umyj je, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Obierz każde ze skórki, potnij w ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj jabłka na tarce o najmniejszych oczkach. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, dodaj do niego starte jabłka. Wmieszaj masę za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj za pomocą łyżki ciasto na patelnie. Formuj je w owalny kształt. Uważaj aby nie były zbyt grube. Smaż je około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe racuchy powinny być ładnie zarumienione. Polecam jeść je z dżemem wiśniowym i cukrem pudrem. 2 jabłka (530 g) 250 g mąki 7 g suchych drożdzy 220 ml mleka 2 jajka M 10 g cukru 5 g soli Olej Dżem wiśniowy (lub inny ulubiony) Cukier puder Tarka Duża miska Przesiewacz Mikser Ściereczka kuchenna Duża patelnia
2 jabłka (530 g) 250 g mąki 7 g suchych drożdzy 220 ml mleka 2 jajka M 10 g cukru 5 g soli Olej Dżem wiśniowy (lub inny ulubiony) Cukier puder