>

PT15M
PT10M
PT25M
Kotlety siekane z kurczaka zdjęcie

Kotlety siekane z kurczaka

Szybki przepis
Kalorie: 204 kcal w 100g


Przepis na kotlety siekanie to doskonała propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety siekane są świetną alternatywą dla osób, które mają już dość klasycznego "schabowego" i chcą spróbować czegoś nowego. Kotlety siekane są bardzo aromatyczne i pełne w smaku, koniecznie musicie spróbować tego przepisu.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:25 minut

Przygotowanie składników: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka 
  • 4 średnie pieczarki (80 g) 
  • 2 średnie cebule 160 g 
  • 50 g papryki (1/4 szt) 
  • 2 jajka rozmiar L 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 100 g sera cheddar 
  • Łyżka majonezu 
  • Półtora łyżki koperku 
  • Szczypta pieprzu 
  • Szczypta soli 
  • Szczypta czosnku granulowanego 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Ręcznik papierowy 
  • Patelnia 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Kotlety siekane z kurczaka - przepis:

Krok 1
Pierś z kurczaka porządnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść ją z ewentualnych chrząstek i błonek, a następnie potnij w małe kostki.

Krok 2
Obraną cebulę poszatkuj a następnie podsmażaj przez 5 minut na maśle i średnim ogniu. Co jakiś czas nią zamieszaj i gdy będzie lekko zarumienieniona dodaj do miski z mięsem. Pieczarki oraz paprykę umyj i osusz. Paprykę pokrój w małą kostkę a pieczarki drobno posiekaj. Powyższe warzywa również dodaj do miski z mięsem i cebulka. Do całości dodaj 2 całe jajka, mąkę, majonez, ser cheddar, koperek, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.  Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj łyżką.


Krok 3
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Poczekaj aż się nagrzeje i za pomocą łyżki nakładaj masę, z której powstaną kotlety. Z jednej pełnej łyżki ciasta wyjdzie jeden kotlet siekany. Postaraj się spłaszczyć masę na patelni i uformować w owalny kształt. Każdego kotleta smaż z 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Gotowe kotlety siekane  wykładaj  na papier ręcznikowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do kotletów idealnie będzie pasował sos czosnkowy
 

Wskazówka: Możesz użyć gotowego startego sera cheddar w wiórkach lub kupić go w plasterkach i za pomocą noża pokroić w cienkie paseczki. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Tagi

Jajko
Kurczak


Zobacz inne pyszne przepisy

Pierś z kurczaka porządnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść ją z ewentualnych chrząstek i błonek a następnie potnij w małe kostki. Obraną cebulę poszatkuj a następnie podsmażaj przez 5 minut na maśle i średnim ogniu. Co jakiś czas nią zamieszaj i gdy będzie lekko zarumienieniona dodaj do miski z mięsem. Pieczarki oraz paprykę umyj i osusz. Paprykę pokrój w małą kostkę a pieczarki drobno posiekaj. Powyższe warzywa również dodaj do miski z mięsem i cebulka. Do całości dodaj 2 całe jajka, mąkę, majonez, ser cheddar, koperek, sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Poczekaj aż się nagrzeje i za pomocą łyżki nakładaj masę na kotlety. Z jednej pełnej łyżki ciasta wyjdzie jeden kotlet siekany. Postaraj się spłaszczyć masę na patelni i uformować w owalny kształt. Każdego kotleta smaż z 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Gotowe kotlety siekane wykładaj na papier ręcznikowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wskazówka: Możesz użyć gotowego startego sera cheddar w wiórkach lub kupić go w plasterkach i za pomocą noża pokroić w cienkie paseczki. 400 g piersi z kurczaka 4 średnie pieczarki (80 g) 2 średnie cebule 160 g 50 g papryki (1/4 szt) 2 jajka rozmiar L 2 łyżki mąki pszennej 100 g sera cheddar Łyżka majonezu Półtora łyżki koperku Szczypta pieprzu Szczypta soli Szczypta czosnku granulowanego Ręcznik papierowy Patelnia
400 g piersi z kurczaka 4 średnie pieczarki (80 g) 2 średnie cebule 160 g 50 g papryki (1/4 szt) 2 jajka rozmiar L 2 łyżki mąki pszennej 100 g sera cheddar Łyżka majonezu Półtora łyżki koperku Szczypta pieprzu Szczypta soli Szczypta czosnku granulowanego