Przepis na kotlety siekanie to doskonała propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety siekane są świetną alternatywą dla osób, które mają już dość klasycznego "schabowego" i chcą spróbować czegoś nowego. Kotlety siekane są bardzo aromatyczne i pełne w smaku, koniecznie musicie spróbować tego przepisu.
Krok 1 Pierś z kurczaka porządnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść ją z ewentualnych chrząstek i błonek, a następnie potnij w małe kostki. Krok 2 Obraną cebulę poszatkuj a następnie podsmażaj przez 5 minut na maśle i średnim ogniu. Co jakiś czas nią zamieszaj i gdy będzie lekko zarumienieniona dodaj do miski z mięsem. Pieczarki oraz paprykę umyj i osusz. Paprykę pokrój w małą kostkę a pieczarki drobno posiekaj. Powyższe warzywa również dodaj do miski z mięsem i cebulka. Do całości dodaj 2 całe jajka, mąkę, majonez, ser cheddar, koperek, sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj łyżką.
Krok 3 Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Poczekaj aż się nagrzeje i za pomocą łyżki nakładaj masę, z której powstaną kotlety. Z jednej pełnej łyżki ciasta wyjdzie jeden kotlet siekany. Postaraj się spłaszczyć masę na patelni i uformować w owalny kształt. Każdego kotleta smaż z 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Gotowe kotlety siekane wykładaj na papier ręcznikowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do kotletów idealnie będzie pasował sos czosnkowy.
Wskazówka: Możesz użyć gotowego startego sera cheddar w wiórkach lub kupić go w plasterkach i za pomocą noża pokroić w cienkie paseczki.
Pierś z kurczaka porządnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść ją z ewentualnych chrząstek i błonek a następnie potnij w małe kostki. Obraną cebulę poszatkuj a następnie podsmażaj przez 5 minut na maśle i średnim ogniu. Co jakiś czas nią zamieszaj i gdy będzie lekko zarumienieniona dodaj do miski z mięsem. Pieczarki oraz paprykę umyj i osusz. Paprykę pokrój w małą kostkę a pieczarki drobno posiekaj. Powyższe warzywa również dodaj do miski z mięsem i cebulka. Do całości dodaj 2 całe jajka, mąkę, majonez, ser cheddar, koperek, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Poczekaj aż się nagrzeje i za pomocą łyżki nakładaj masę na kotlety. Z jednej pełnej łyżki ciasta wyjdzie jeden kotlet siekany. Postaraj się spłaszczyć masę na patelni i uformować w owalny kształt. Każdego kotleta smaż z 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Gotowe kotlety siekane wykładaj na papier ręcznikowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wskazówka:
Możesz użyć gotowego startego sera cheddar w wiórkach lub kupić go w plasterkach i za pomocą noża pokroić w cienkie paseczki.
400 g piersi z kurczaka
4 średnie pieczarki (80 g)
2 średnie cebule 160 g
50 g papryki (1/4 szt)
2 jajka rozmiar L
2 łyżki mąki pszennej
100 g sera cheddar
Łyżka majonezu
Półtora łyżki koperku
Szczypta pieprzu
Szczypta soli
Szczypta czosnku granulowanego
Ręcznik papierowy
Patelnia
400 g piersi z kurczaka
4 średnie pieczarki (80 g)
2 średnie cebule 160 g
50 g papryki (1/4 szt)
2 jajka rozmiar L
2 łyżki mąki pszennej
100 g sera cheddar
Łyżka majonezu
Półtora łyżki koperku
Szczypta pieprzu
Szczypta soli
Szczypta czosnku granulowanego