Przepis na udany wieczór? Frytki domowej roboty prosto z piekarnika. Dzięki uniknięciu smażenia frytek na głębokim tłuszczu możemy zjeść tę pyszną przekąskę bez obaw o dostarczenie nadmiaru kalorii. Frytki mojego autorstwa wychodzą zawsze wyjątkowo chrupiące.
Szczegóły
Ilość porcji: 2
Całkowity czas:25 minut
Przygotowanie składników: 7 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
300 g ziemniaków po obraniu (460 g przed obraniem)
Krok 1 Ziemniaki powinny być młode i nie za duże. Dokładnie je obierz, a następnie potnij wzdłuż na paseczki o grubości około 1,5 cm (zobacz kształt na zdjęciu). Przełóż je do miski i umyj w zimnej wodzie. Następnie osusz je dokładnie za pomocą ręcznika papierowego i przełóż z powrotem do miski. Krok 2 Dodaj sól, pieprz, paprykę słodka oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy i oliwa oblepiły kawałki ziemniaków. Gotowe ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krok 3 Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcja góra/dół przez około 25 minut. Gotowe frytki powinny być lekko zarumienione z chrupiącą skórką.
Ziemniaki powinny być młode i nie za duże. Dokładnie je obierz, a następnie potnij wzdłuż na paseczki o grubości około 1,5 cm (zobacz kształt na zdjęciu). Przełóż je do miski i umyj w zimnej wodzie. Następnie osusz je dokładnie za pomocą ręcznika papierowego i przełóż z powrotem do miski.
Dodaj sól, pieprz, paprykę słodka oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy i oliwa oblepiły kawałki ziemniaków. Gotowe ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcja góra/dół przez około 25 minut. Gotowe frytki powinny być lekko zarumienione z chrupiącą skórką.
300 g ziemniaków po obraniu (460 g przed obraniem)
Sól
Pieprz
Płaska łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki oliwy z oliwek
Blacha do pieczenia
Papier do pieczenia
300 g ziemniaków po obraniu (460 g przed obraniem)
Sól
Pieprz
Płaska łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki oliwy z oliwek