>

PT7M
PT25M
PT32M
Frytki z piekarnika zdjęcie

Frytki z piekarnika

Vegan
Szybki przepis
Kalorie: 228 kcal w 100g


Przepis na udany wieczór? Frytki domowej roboty prosto z piekarnika. Dzięki uniknięciu smażenia frytek na głębokim tłuszczu możemy zjeść tę pyszną przekąskę bez obaw o dostarczenie nadmiaru kalorii. Frytki mojego autorstwa wychodzą zawsze wyjątkowo chrupiące.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:25 minut

Przygotowanie składników: 7 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 300 g ziemniaków po obraniu (460 g przed obraniem)
  • Sól 
  • Pieprz
  • Płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Blacha do pieczenia
  • Papier do pieczenia

Ocena przepisu: 4.8 / 5.0 (9 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 3.05k

Frytki z piekarnika - przepis:

Krok 1
Ziemniaki powinny być młode i nie za duże. Dokładnie je obierz, a następnie potnij wzdłuż na paseczki o grubości około 1,5 cm (zobacz kształt na zdjęciu). Przełóż je do miski i umyj w zimnej wodzie. Następnie osusz je dokładnie za pomocą ręcznika papierowego i przełóż z powrotem do miski.

Krok 2
Dodaj sól, pieprz,  paprykę słodka oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy i oliwa oblepiły kawałki ziemniaków. Gotowe ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3 
Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcja góra/dół przez około 25 minut. Gotowe frytki powinny być lekko zarumienione z chrupiącą skórką.


Ocena przepisu: 4.8 / 5.0 (9 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 3.05k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Ziemniaki powinny być młode i nie za duże. Dokładnie je obierz, a następnie potnij wzdłuż na paseczki o grubości około 1,5 cm (zobacz kształt na zdjęciu). Przełóż je do miski i umyj w zimnej wodzie. Następnie osusz je dokładnie za pomocą ręcznika papierowego i przełóż z powrotem do miski. Dodaj sól, pieprz, paprykę słodka oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy i oliwa oblepiły kawałki ziemniaków. Gotowe ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcja góra/dół przez około 25 minut. Gotowe frytki powinny być lekko zarumienione z chrupiącą skórką. 300 g ziemniaków po obraniu (460 g przed obraniem) Sól Pieprz Płaska łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oliwy z oliwek Blacha do pieczenia Papier do pieczenia
300 g ziemniaków po obraniu (460 g przed obraniem) Sól Pieprz Płaska łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oliwy z oliwek