Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu lub jako szybka, zdrowa i niskokaloryczna przekąska pełna smaku oraz aromatu. Zamiast szynki szwarcwaldzkiej możesz użyć innej surowej szynki np. jamon serrano.
Krok 1 Szparagi dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Zielonych szparag nie potrzeba obierać, aczkolwiek należy odciąć zdrętwiałe ich końce mierzące zazwyczaj od 3 do 5 cm. Na dużym talerzu bądź desce rozłóż szynkę. Posyp ją starta mozzarellą. Krok 2 Od krawędzi szynki ułóż szparag i zacznij obracać ją w kierunku drugiej krawędzi szynki, tak aby szynka owinęła szparag. Gotowy szparag połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Krok 3 W małej miseczce wymieszaj oliwę wraz z solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Za pomocą łyżeczki polej niezakrytą przez szynkę cześć szparag oliwa z przyprawami. Szparagi piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min na termoobiegu.
Szparagi w szynce są doskonałą przekąską na imprezę, a także świetna przystawka do kolacji.
Szparagi dokładnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
Zielonych szparag nie potrzeba obierać, aczkolwiek należy odciąć zdrętwiałe ich końce mierzące zazwyczaj od 3-5 cm. Na dużym talerzu bądź desce rozłóż szynkę. Posyp ją starta mozarella. Od krawędzi szynki ułóż szparagę i zacznij obracać ją w kierunku drugiej krawędzi szynki, tak aby szynka owinęła szparagę. Gotowa szparagę połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W małej miseczce wymieszaj oliwę wraz z solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Za pomocą łyżeczki polej niezakrytą przez szynkę cześć szparag oliwa z przyprawami. Szparagi piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min na termoobiegu.
Szparagi w szynce są doskonałą przekąska na imprezę a także świetna przystawka do kolacji.
8 zielonych szparag
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie)
50 g tartej mozzarelli
3 łyżki oliwy
Czosnek suszony
Oregano
Bazylia
Blacha do pieczenia
Papier do pieczenia
Duży talerz/ deska
Mała miseczka