>

PT5M
PT15M
PT20M
Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej zdjęcie

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Szybki przepis
Kalorie: 120 kcal w 100g


Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu lub jako szybka, zdrowa i niskokaloryczna przekąska pełna smaku oraz aromatu. Zamiast szynki szwarcwaldzkiej możesz użyć innej surowej szynki np. jamon serrano.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:20 minut

Przygotowanie składników: 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 8 zielonych szparag 
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej  (1 opakowanie) 
  • 50 g tartej mozzarelli 
  • 3 łyżki oliwy 
  • Czosnek suszony 
  • Oregano 
  • Bazylia 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Blacha do pieczenia 
  • Papier do pieczenia 
  • Duży talerz/ deska 
  • Mała miseczka

Ocena przepisu: 4.7 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.25k

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej - przepis:

Krok 1
Szparagi dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Zielonych szparag nie potrzeba obierać, aczkolwiek należy odciąć zdrętwiałe ich końce mierzące zazwyczaj od 3 do 5 cm. Na dużym talerzu bądź desce rozłóż szynkę. Posyp ją starta mozzarellą.

Krok 2
Od krawędzi szynki ułóż szparag  i zacznij obracać ją w kierunku drugiej krawędzi szynki, tak aby szynka owinęła szparag. Gotowy szparag połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Krok 3
W małej miseczce wymieszaj oliwę wraz z solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Za pomocą łyżeczki polej niezakrytą przez szynkę cześć szparag oliwa z przyprawami. Szparagi piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min na termoobiegu. 
Szparagi w szynce są doskonałą przekąską na  imprezę, a także świetna przystawka do kolacji.



Ocena przepisu: 4.7 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.25k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Szparagi dokładnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Zielonych szparag nie potrzeba obierać, aczkolwiek należy odciąć zdrętwiałe ich końce mierzące zazwyczaj od 3-5 cm. Na dużym talerzu bądź desce rozłóż szynkę. Posyp ją starta mozarella. Od krawędzi szynki ułóż szparagę i zacznij obracać ją w kierunku drugiej krawędzi szynki, tak aby szynka owinęła szparagę. Gotowa szparagę połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W małej miseczce wymieszaj oliwę wraz z solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Za pomocą łyżeczki polej niezakrytą przez szynkę cześć szparag oliwa z przyprawami. Szparagi piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min na termoobiegu. Szparagi w szynce są doskonałą przekąska na imprezę a także świetna przystawka do kolacji. 8 zielonych szparag 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie) 50 g tartej mozzarelli 3 łyżki oliwy Czosnek suszony Oregano Bazylia Blacha do pieczenia Papier do pieczenia Duży talerz/ deska Mała miseczka
8 zielonych szparag 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie) 50 g tartej mozzarelli 3 łyżki oliwy Czosnek suszony Oregano Bazylia