>

PT2M
PT8M
PT10M
Owsianka zdjęcie

Owsianka

Szybki przepis
Kalorie: 148 kcal w 100g


Przepis na owsiankę to idealna propozycja na szybkie śniadanie na słodko. Owsiankę możesz podawać z ulubionymi owocami, w moim przepisie na owsiankę, użyłam malin oraz borówek.

Szczegóły


Ilość porcji: 1

Całkowity czas:10 minut

Przygotowanie składników: 2 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 50 ml wody 
  • 200 ml mleka 
  • 6 g siemia lnianego (1 łyżeczka) 
  • 20 g miodu (1 łyżeczka)
  • 60 g płatków owsianych 

Dodatki: 
  • Maliny
  • Borówki

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Rondelek / mały garnek 
  • Trzepaczka do mieszania

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.06k

Owsianka - przepis:

Krok 1
W rondelku zagotuj wodę, gdy tylko zacznie wrzeć zalej ją mlekiem. Dzięki temu mleko nie przypali się na dnie garnka. Gdy mleko będzie się zaczynać gotować dodaj płatki owsiane.

Krok 2
Gotuj je 5 minut, co jakiś czas zamieszaj rózga kuchenna.  Po tym czasie dodaj siemię lniane oraz miód. Całość gotuj jeszcze około 5 minut na średniej mocy palnika, pamiętając o mieszaniu. Po tym czasie płatki owsiane oraz siemię napęcznieją a owsianka nabierze idealnej konsystencji.

Krok 3
Gotową owsiankę polecam jeść z ulubionymi owocami.

Wskazówka: Siemię lniane możesz, wcześniej rozdrobnić moździerzem. Będzie wówczas mniej wyczuwalne w owsiance  i lepiej wchłanialne przez organizm. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.06k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

50 ml wody 200 ml mleka 6 g siemia lnianego (1 łyżeczka) 20 g miodu (1 łyżeczka) 60 g płatków owsianych Dodatki: Maliny Borówki W rondelku zagotuj wodę, gdy tylko zacznie wrzeć zalej ją mlekiem. Dzięki temu mleko się nie przypali na dnie garnka. Gdy mleko będzie się zaczynać gotować dodaj płatki. Gotuj je 5 minut, co jakiś czas zamieszaj rózga kuchenna. Po tym czasie dodaj siemię lniane oraz miód. Całość gotuj jeszcze około 5 minut na średniej mocy palnika, pamiętając o mieszaniu. Po tym czasie płatki owsiane oraz siemię napęcznieją a owsianka nabierze idealnej konsystencji. Gotową owsiankę polecam jeść z ulubionymi owocami. Wskazówka: Siemię lniane możesz, wcześniej rozdrobnić moździerzem. Będzie wówczas mniej wyczuwalne w owsiance i lepiej wchłanialne przez organizm. Rondelek / mały garnek Rózga do mieszania
W rondelku zagotuj wodę, gdy tylko zacznie wrzeć zalej ją mlekiem. Dzięki temu mleko się nie przypali na dnie garnka. Gdy mleko będzie się zaczynać gotować dodaj płatki. Gotuj je 5 minut, co jakiś czas zamieszaj rózga kuchenna. Po tym czasie dodaj siemię lniane oraz miód. Całość gotuj jeszcze około 5 minut na średniej mocy palnika, pamiętając o mieszaniu. Po tym czasie płatki owsiane oraz siemię napęcznieją a owsianka nabierze idealnej konsystencji. Gotową owsiankę polecam jeść z ulubionymi owocami. Wskazówka: Siemię lniane możesz, wcześniej rozdrobnić moździerzem. Będzie wówczas mniej wyczuwalne w owsiance i lepiej wchłanialne przez organizm.