>

PT5M
PT10M
PT15M
Placuszki jogurtowe z malinami zdjęcie

Placuszki jogurtowe z malinami

Szybki przepis
Kalorie: 185 kcal w 100g


Placuszki jogurtowe idealnie sprawdzą się jako przepis na szybkie śniadanie na słodko. W poniższym przepisie użyłam malin, jednak możesz zastąpić je swoim ulubionym owocem. Placuszki jogurtowe z mojego przepisu zawsze wyjdą delikatne oraz puszyste.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:15 minut

Przygotowanie składników: 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 250 g jogurtu 
  • 1 łyżka cukru (20g) 
  • 140 g mąki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 50 g masła 
  • Margaryna  

Dodatki: 
  • Maliny 
  • Dżem 
  • Nutella 
  • Cukier puder 
  • Owoce

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Mikser (najlepiej ręczny) 
  • 2 naczynia 
  • Patelnia 
  • Pędzelek 
  • Nabierka / chochelka 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.09k

Placuszki jogurtowe z malinami - przepis:

Krok 1
Maliny umyj, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Każda malinę przekrój na pół. Do jednego naczynia wbij żółtko jaj a do drugiego białka. Same białka ubij na sztywna pianę. Żółtka jaj wymieszaj z cukrem i jogurtem naturalnym za pomocą miksera. Następnie dodaj do masy przesianą  mąkę  oraz sodę. Wszytko jeszcze raz dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie dodawaj porcjami przygotowane wcześniej ubite białka, po każdej  porcji wymieszaj porządnie zawartość naczynia za pomocą łyżki. (Białka najlepiej rozdzielić na 3-4 porcje.)

Krok 2
Na patelni roztop na małym ogniu masło, uważaj aby nie zrobiło się brązowe. Gdy sie już rozpuści, zdejmij je z ognia, odczekaj 3 minuty aby przestygło i dodaj do ciasta na placki. Wymieszaj dokładnie  całość za pomocą łyżki. Patelnie nasmaruj za pomocą pędzelka cieką warstwa margaryny. Możesz ja kupić gotowa w płynie bądź rozpuścić wczesniej na patelni, przelać do małej miseczki i maczać w niej pędzelek. Na dużej patelni zmieści Ci się od 3 do 4 małych placuszków.

Krok 3
Ciasto nakładaj na dużą patelnie za pomocą małej nabierki. Nalewając ciasto postaraj się uformować z niego owalny kształt placka.  Od razu na górę wylanego ciasta wkładaj maliny wypukłą stroną od góry. Możesz je trochę przydusić aby ich jak największa cześć znalazła się w cieście. Każdego placka smaż około 5 minut od strony bez malin i około 3 minuty od z strony z malinami na niskim ogniu. Przed usmażeniem kolejnej porcji placuszków, pamiętaj o ponownym natłuszczeniu patelni margaryną przy pomocy pędzelka. Gotowe placuszki będą ładnie wyrośnięte oraz lekko zarumienione z obu stron. Można jeść je same lub z ulubionym dżemem, nutella lub cukrem pudrem. Wybornie również  smakują ze świeżymi owocami. 
 
Wskazówka: Placuszki jogurtowe również dobrze można przygotować bez malin, wówczas polecam je jeść z pozostałymi dodatkami


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.09k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Maliny umyj a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Każda malinę przekrój na pol. Do jednego naczynia wbij żółtko jaj a do drugiego białka. Same białka ubij na sztywna pianę. Żółtka jaj wymieszaj z cukrem i jogurtem naturalnym za pomocą miksera. Następnie dodaj do masy przesianą mąkę oraz sodę. Wszytko jeszcze raz dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie dodawaj porcjami przygotowane wcześniej ubite białka, po każdej porcji wymieszaj porządnie zawartość naczynia za pomocą łyżki. (Białka najlepiej rozdzielić na 3-4 porcje.) Na patelni roztop na małym ogniu masło, uważaj aby nie zrobiło się brązowe. Gdy sie już rozpuści, zdejmij je z ognia, odczekaj 3 minuty aby przestygło i dodaj do ciasta na placki. Wymieszaj dokładnie całość za pomocą łyżki. Patelnie nasmaruj za pomocą pędzelka cieką warstwa margaryny. Możesz ja kupić gotowa w płynie bądź rozpuścić wczesniej na patelni, przelać do małej miseczki i maczać w niej pędzelek. Na dużej patelni zmieści Ci się od 3 do 4 małych placuszków. Ciasto nakładaj na duża patelnie za pomocą małej nabierki. Nalewając ciasto postaraj się uformować z niego owalny kształt placka. Od razu na górę wylanego ciasta wkładaj maliny wypukła strona od góry. Możesz je trochę przydusić aby ich jak największa cześć znalazła się w cieście. Każdego placka smaż około 5 minut od strony bez malin i około 3 minuty od z strony z malinami na niskim ogniu. Przed usmazeniem kolejnej porcji placuszków, pamiętaj o ponownym natłuszczeniu patelni margaryną przy pomocy pędzelka. Gotowe placuszki będą ładnie wyrośnięte oraz lekko zarumienione z obu stron. Można jeść je same lub z ulubionym dżemem, nutella lub cukrem pudrem. Wybornie również smakują ze świeżymi owocami. Wskazówka: Placuszki jogurtowe również dobrze można przygotować bez malin, wówczas polecam je jeść z pozostałymi dodatkami. 2 jajka 250 g jogurtu 1 łyżka cukru (20g) 140 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g masła Margaryna Dodatki: Maliny Dżem Nutella Cukier puder Owoce Mikser (najlepiej ręczny) 2 naczynia Patelnia Pędzelek Nabierka / chochelka
2 jajka 250 g jogurtu 1 łyżka cukru (20g) 140 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g masła Margaryna Dodatki: Maliny Dżem Nutella Cukier puder Owoce