Przepis na sajgonki jest jedną z najpopularniejszych receptur kuchni azjatyckiej. Sajgonki doskonale sprawdzą się jako pełnoprawny obiad lub przekąska. Aromatyczny farsz oraz chrupiące zewnętrze sprawią, że pokocha je cała rodzina!
Krok 1 Cebule obierz i poszatkuj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Obrany Imbir wraz z obrana marchwią zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, osusz, oczyść z gniazda nasiennego i pokroj w krótkie, cienkie paseczki. Z kapusty odetnij kłąb a liście drobno posiekaj w krótkie paseczki. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie pokroj je na drobne kawałeczki. Makaron ryżowy zalej zimna woda a po 3 minutach włóż na kolejne 3 minuty do wrzątku. Następnie przelej przez sitko i zalej zimną woda. Po chwili posiekaj makaron na mniejsze nitki. Natkę pietruszki i szczypior wypłucz pod strumieniem zimnej wody, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Krok 2
Cebulkę wraz z czosnkiem podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie dołóż mięso mielone, marchew, paprykę oraz imbir. Całość smaż około 12 minut. Pamiętaj aby co jakiś czas mieszać zawartość patelni drewniana łyżka aby się nie przypaliła. W trakcie smażenia dopraw farsz solą i pieprzem. Po 12 minutach dodaj sos sojowy i Teriyaki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut. Następnie zawartość patelni przełóż do miski i odczekaj chwile aż ostygnie. Dodaj do niej wczesniej przygotowana kapustę pekińska , makaron ryżowy, szczypior, natkę pietruszki oraz grzybki mon. W tym momencie wbij również 1 jajko i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Krok 3 Do większego naczynia nalej gorącej wody (ale nie wrzątku), maczaj po 1 sztuce papieru ryżowego, tak aby zrobił się bezbarwny i elastyczny. Następnie go wyciąg i połóż na mokrej, okrągłej drewnianej desce. Ułóż papier tak aby tworzył ładne koło. Nakładaj na każdy papier po 1 pełnej łyżce nadzienia. Zawijaj go najpierw od dołu, następnie boki a następnie przewróć go ku gorze, aby obkleił się pozostała częścią papieru. Krok 4 Gotowe sajgonki kładź na drewniana deskę nasmarowana wcześniej 2 łyżkami oleju. Dzięki temu papier ryżowy się do niej niw przyklei. Uważaj aby gotowe sajgonki się nie dotykały, gdyż maga się wówczas skleić i rozwalić. Na patelni rozgrzej olej. Tak aby miał około 1,5-2 cm głębokości. Na rozgrzany olej układaj sajgonki. Smaż je z każdej strony około 3 minut do ładnego zarumienienia. Następnie wyjmij je na papier recznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sajgonki najlepiej smakują z sosem słodko-kwaśnym który bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
Wskazowka: Jeżeli nie masz dużej patelni, albo wydaje Ci się, że nie zmieścisz w niej wszystkich składników możesz zastąpić patelnię garnkiem.
Cebule obierz i poszatkuj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Obrany Imbir wraz z obrana marchwią zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, osusz, oczyść z gniazda nasiennego i pokroj w krótkie, cienkie paseczki. Z kapusty odetnij kłąb a liście drobno posiekaj w krótkie paseczki. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie pokroj je na drobne kawałeczki. Makaron ryżowy zalej zimna woda a po 3 minutach włóż na kolejne 3 minuty do wrzątku. Następnie przelej przez sitko i zalej zimną woda. Po chwili posiekaj makaron na mniejsze nitki. Natkę pietruszki i szczypior wypłucz pod strumieniem zimnej wody, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
Cebulkę wraz z czosnkiem podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie dołóż mięso mielone, marchew, paprykę oraz imbir. Całość smaż około 12 minut. Pamiętaj aby co jakiś czas mieszać zawartość patelni drewniana łyżka aby się nie przypaliła. W trakcie smażenia dopraw farsz solą i pieprzem. Po 12 minutach dodaj sos sojowy i Teriyaki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut. Następnie zawartość patelni przełóż do miski i odczekaj chwile aż ostygnie. Dodaj do niej wczesniej przygotowana kapustę pekińska , makaron ryżowy, szczypior, natkę pietruszki oraz grzybki mon. W tym momencie wbij również 1 jajko i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Do większego naczynia nalej gorącej wody (ale nie wrzątku), maczaj po 1 sztuce papieru ryżowego, tak aby zrobił się bezbarwny i elastyczny. Następnie go wyciąg i połóż na mokrej, okrągłej drewnianej desce. Ułóż papier tak aby tworzył ładne koło. Nakładaj na każdy papier po 1 pełnej łyżce nadzienia. Zawijaj go najpierw od dołu, następnie boki a następnie przewróć go ku gorze, aby obkleił się pozostała częścią papieru. Gotowe sajgonki kładź na drewniana deskę nasmarowana wcześniej 2 łyżkami oleju. Dzięki temu papier ryżowy się do niej niw przyklei. Uważaj aby gotowe sajgonki się nie dotykały, gdyż maga się wówczas skleić i rozwalić. Na patelni rozgrzej olej. Tak aby miał około 1,5-2 cm głębokości. Na rozgrzany olej układaj sajgonki. Smaż je z każdej strony około 3 minut do ładnego zarumienienia. Następnie wyjmij je na papier recznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sajgonki najlepiej smakują z sosem słodko-kwaśnym który bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
Wskazowka:
Jeżeli nie masz dużej patelni, albo wydaje Ci się, że nie zmieścisz w niej wszystkich składników możesz zastąpić patelnię garnkiem.
320 g mięsa mielonego
70 g kapusty pekińskiej
1 mała cebula czerwona 50g
2 średnie cebule żółte 160g
15g czosnku (3 ząbki)
180 g marchwii
30 g imbiru
1/2 papryki żółtej (100g)
50 ml sosu sojowego
30 ml sosu Teriyaki
10 g suszonych grzybów mun
60 g makaronu ryżowego
Garść pietruszki
Garść koperku
14 płatów papieru ryżowego (1 opakowanie)
1 jajko
Sól
Pieprz
Olej
Patelnia
Duża miska
Okrągła drewniana deska
Deska drewniana
Ręcznik papierowy
320 g mięsa mielonego
70 g kapusty pekińskiej
1 mała cebula czerwona 50g
2 średnie cebule żółte 160g
15g czosnku (3 ząbki)
180 g marchwii
30 g imbiru
1/2 papryki żółtej (100g)
50 ml sosu sojowego
30 ml sosu Teriyaki
10 g suszonych grzybów mun
60 g makaronu ryżowego
Garść pietruszki
Garść koperku
14 płatów papieru ryżowego (1 opakowanie)
1 jajko
Sól
Pieprz
Olej