Ten przepis to znakomita propozycja na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, który zaskoczy Cię swoim smakiem! Gwarantuję, że po spróbowaniu tego dania, wszyscy domownicy będą prosić o dokładkę!
Tagliatelle z serem halloumi i kurczakiem - przepis:
Krok 1 Cebulkę obierz i pokrój w piórka. Ser halloumi potnij na paseczki o grubości 1 cm. Pierś z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie potnij ją w kostkę. Krok 2 Kurczaka włóż do miski i przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Przyprawy wmasuj w kawałki piersi. Każdego suszonego pomidorka potnij na 5 małych kawałków. W dużym garnku zagotuj wodę, następnie ją osól i włóż do niej makaron tagatelle. Ugotuj go do twardości semi-aldente (jeśli lubisz makaron ugotowany na miękko możesz go gotować ciut dłużej lub krócej jeśli lubisz makaron aldente).
Krok 3
Bazylię wraz z łyżka oliwy zblenduj na jednolita masę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, przez około 5 minut podsmażaj serek hallumi do ładnego zarumienienia. W połowie smażenia przewróć go na druga stronę. Gdy będzie ładnie zarumieniony ściągnij go z patelni. Do patelni dodaj 3 łyżki oleju, rozgrzej go i podsmaż pokrojoną wcześniej cebulkę. Krok 4
Po 2 minutach dodaj pierś z kurczaka. Całość smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj zawartość patelni silikonową łopatką aby się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj suszone pomidory i całość smaż jeszcze 2 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Ugotowany makaron odcedź z wody i przełóż do miski. Tam wymieszaj go z wcześniej zblendowaną bazylią. Do miski dodaj następnie ser halloumi, podsmażonego kurczaka z cebulką oraz kilka ziaren słonecznika. Całość udekoruj bazylią.
Cebulkę obierz i pokrój w piórka.
Serek hallumi potnij wzdłuż na paseczki o grubości 1 cm. Pierś z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie potnij ją w kostkę. Przełóż do miski i przypraw solą, pieprzem oraz papryka. Przyprawy wmasuj w kawałki piersi. Każdego suszonego pomidorka potnij na 5 małych kawałków. W dużym garnku zagotuj wodę, następnie ją osól i włóż do niej makaron tagatelle. Ugotuj go do twardości semi-aldente (jeśli lubisz makaron ugotowany na miękko możesz go gotować ciut dłużej lub krócej jeśli lubisz makaron aldente).
Bazylię wraz z łyżka oliwy zblenduj na jednolita masę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, przez około 5 minut podsmażaj serek hallumi do ładnego zarumienienia. W połowie smażenia przewróć go na druga stronę. Gdy będzie ładnie zarumieniony ściągnij go z patelni. Do patelni dodaj 3 łyżki oleju, rozgrzej go i podsmaż pokrojona wcześniej cebulkę.
Po 2 minutach dodaj pierś z kurczaka. Całość smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj zawartość patelni silikonowa łopatką aby się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj suszone pomidory i całość smaż jeszcze 2 minuty a następnie zdejmij z ognia. Ugotowany makaron za pomocą duszkami odcedź z wody i przełóż do miski. Tam wymieszaj go z wcześniej zblendowana bazylia. Do miski dodaj następnie ser hallumi, podsmażonego kurczaka z cebulką oraz kilka ziaren słonecznika.
1 żółta cebula 70g
1 opakowanie serka Halumii (225g)
250g Makaron tagatelle
350g piersi z kurczaka
5 szt suszonych pomidorów
Pestki słonecznika (kilka do posypania)
Bazylia listki 10g
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Papryka
5 oleju
Garnek
Patelnia
Papier ręcznikowy
Silikonowa łopatka
Duszlak/ sitko