>

PT5M
PT1M
PT26M
Tortilla domowej roboty zdjęcie

Tortilla domowej roboty

Bez piekarnika
Szybki przepis
Kalorie: 235 kcal w 100g


Tortilla to niezbędny element wielu dań, szczególnie kuchni meksykańskiej. Dzięki temu przepisowi zrobicie w domu tortille, która będzie zdrowa i przepyszna.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:26 minut

Przygotowanie składników: 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 7 g cukru (pełna łyżeczka) 
  • 300 g mąki 
  • 4 g soli (3/4 łyżeczki) 
  • 2,5 g  proszku do pieczenia (pół łyżeczki) 
  • 150 ml gorącej wody 
  • 20 ml oliwy z oliwek 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duża miska 
  • Patelnia

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.53k

Tortilla domowej roboty - przepis:

Krok 1
Mąkę dokładnie przesiej do dużej miski. Następnie dodaj  ciepła wodę, oliwę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Wyrób z nich ciasto i odstaw je na około 15 minut.

Krok 2
Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe kawałki.  Każdy kawełek porządnie rozwałkuj. Podczas wałkowania staraj się uzyskać owalny kształt.  Tak przygotowane ciasto kładź na rozgrzana patelnie, podpiekaj je  z każdej strony około 30 sekund do zarumienienia. Czas może się wydłużyć  lub skrócić wszystko zależy od grubości ciasta i stopnia nagrzania patelni.

Krok 3
Gotowa tortilla powinna być lekko zarumieniona z obu stron. Przełóż ją na ściereczkę bawełniana aby sprawiała. 
Każda kolejna tortillę kładź na poprzednia i przykrywaj ściereczka bawełniana. Dzięki temu tortilla będzie miękka i łatwiejsza do złożenia. Przy wyjmowaniu tortilli spod ściereczki bawełnianej, wyciągaj najpierw te z dołu ponieważ będą już idealnie do zawijania. 
 
Wskazówka: 
Jeśli chcesz mieć mniejsze tortillę to podziel ciasto na 5–8 kawałków 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.53k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Mąkę dokładnie przesiej do dużej miski. Następnie dodaj ciepła wodę, oliwę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Wyrób z nich ciasto i odstaw je na około 15 minut.  Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe kawałki. Każdy kawełek porządnie rozwałkuj. Podczas wałkowania staraj się uzyskać owalny kształt. Tak przygotowane ciasto kładź na rozgrzana patelnie, podpiekaj je z każdej strony około 30 sekund do zarumienienia. Czas może się wydłużyć lub skrócić wszystko zależy od grubości ciasta i stopnia nagrzania patelni.  Gotowa tortilla powinna być lekko zarumieniona z obu stron. Przełóż ją na ściereczkę bawełniana aby sprawiała. Każda kolejna tortillę kładź na poprzednia i przykrywaj ściereczka bawełniana. Dzięki temu tortilla będzie miękka i łatwiejsza do złożenia. Przy wyjmowaniu tortilli spod ściereczki bawełnianej, wyciągaj najpierw te z dołu ponieważ będą już idealnie do zawijania.  Jeśli chcesz mieć mniejsze tortillę to podziel ciasto na 5–8 kawałków 7 g cukru (pełna łyżeczka) 300 g mąki 4 g soli (3/4 łyżeczki) 2,5 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki) 150 ml gorącej wody 20 ml oliwy z oliwek Duża miska Patelnia
7 g cukru (pełna łyżeczka) 300 g mąki 4 g soli (3/4 łyżeczki) 2,5 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki) 150 ml gorącej wody 20 ml oliwy z oliwek