Tortilla to niezbędny element wielu dań, szczególnie kuchni meksykańskiej. Dzięki temu przepisowi zrobicie w domu tortille, która będzie zdrowa i przepyszna.
Krok 1 Mąkę dokładnie przesiej do dużej miski. Następnie dodaj ciepła wodę, oliwę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Wyrób z nich ciasto i odstaw je na około 15 minut. Krok 2 Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe kawałki. Każdy kawełek porządnie rozwałkuj. Podczas wałkowania staraj się uzyskać owalny kształt. Tak przygotowane ciasto kładź na rozgrzana patelnie, podpiekaj je z każdej strony około 30 sekund do zarumienienia. Czas może się wydłużyć lub skrócić wszystko zależy od grubości ciasta i stopnia nagrzania patelni. Krok 3 Gotowa tortilla powinna być lekko zarumieniona z obu stron. Przełóż ją na ściereczkę bawełniana aby sprawiała.
Każda kolejna tortillę kładź na poprzednia i przykrywaj ściereczka bawełniana. Dzięki temu tortilla będzie miękka i łatwiejsza do złożenia. Przy wyjmowaniu tortilli spod ściereczki bawełnianej, wyciągaj najpierw te z dołu ponieważ będą już idealnie do zawijania.
Wskazówka:
Jeśli chcesz mieć mniejsze tortillę to podziel ciasto na 5–8 kawałków
Mąkę dokładnie przesiej do dużej miski. Następnie dodaj ciepła wodę, oliwę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Wyrób z nich ciasto i odstaw je na około 15 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe kawałki. Każdy kawełek porządnie rozwałkuj. Podczas wałkowania staraj się uzyskać owalny kształt. Tak przygotowane ciasto kładź na rozgrzana patelnie, podpiekaj je z każdej strony około 30 sekund do zarumienienia. Czas może się wydłużyć lub skrócić wszystko zależy od grubości ciasta i stopnia nagrzania patelni.
Gotowa tortilla powinna być lekko zarumieniona z obu stron. Przełóż ją na ściereczkę bawełniana aby sprawiała.
Każda kolejna tortillę kładź na poprzednia i przykrywaj ściereczka bawełniana. Dzięki temu tortilla będzie miękka i łatwiejsza do złożenia. Przy wyjmowaniu tortilli spod ściereczki bawełnianej, wyciągaj najpierw te z dołu ponieważ będą już idealnie do zawijania.
Jeśli chcesz mieć mniejsze tortillę to podziel ciasto na 5–8 kawałków
7 g cukru (pełna łyżeczka)
300 g mąki
4 g soli (3/4 łyżeczki)
2,5 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki)
150 ml gorącej wody
20 ml oliwy z oliwek
Duża miska
Patelnia
7 g cukru (pełna łyżeczka)
300 g mąki
4 g soli (3/4 łyżeczki)
2,5 g proszku do pieczenia (pół łyżeczki)
150 ml gorącej wody
20 ml oliwy z oliwek