>

PT10M
PT1H20M
PT1H30M
Sos bolognese zdjęcie

Sos bolognese

Kalorie: 90 kcal w 100g


Sos bolognese, czyli sos boloński to przepis będący podstawą kuchni włoskiej. Sos boloński jest niezbędny do przepisów na spaghetti, lasagne i wielu innych potraw. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobisz znakomity sos bolognese na miarę włoskiego szefa kuchni.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina 20 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego 
  • 840 g pomidorów (3 sztuki)
  • 300 g marchewki (3 sztuki)
  • 280 g cebuli (2 żółte i 2 czerwone)
  • 125 g pieczarek (7 sztuk)
  • 200 g papryki (1 sztuka)
  • 20 g czosnku (3-4 ząbki)
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżki oregano 
  • 1/2 łyżki rozmarynu 
  • 1/2 łyżki tymianeku
  • 1/2 łyżki bazylii
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • 80 g koncentratu pomidorowego (3 łyżeczki)

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Garnek
  • Praska 
  • Drewniana łyżka / silikonowa łopatka 
  • Deska do krojenia 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.09k

Sos bolognese - przepis:

Krok 1
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oraz paprykę dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, a z papryki wytnij gniazdo nasienne, wydłub wszystkie pestki i pokrój w nieco większe kostki. Cebulki obierz i poszatkuj. Obrany czosnek natomiast wyciskamy przez praskę. Pomidory obierz  ze skórki, wytnij  z nich gniazdo nasienne, a następnie pokrój je na desce w większe kostki.

Wskazówka: Jeśli masz rozdrabniacz do warzyw, możesz go użyć. Osobiście poszatkowałam w nim cebulkę, pieczarki oraz marchewkę.

Krok 2
W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju.  Palnik ustaw na średnią moc i przez 2-3 minuty podsmażaj cebulkę z czosnkiem. Po tym czasie dodaj marchewkę. Po 1 minucie dodaj paprykę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać zawartość garnka, silikonową łopatką bądź drewnianą łyżką. Po kolejnej minucie dodaj mięso mielone wraz z pieczarkami.  Zawartość garnka podsmażaj około 5 minut. W tym momencie przypraw sos bazylią, rozmarynem, oregano, tymiankiem, papryką słodką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj pokrojone pomidory.

Krok 3
Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka. Po kolejnych 5 minutach dodaj 350 ml czerwonego, wytrawnego wina. Całość gotuj na średnim ogniu około 45 minut, pamiętając o mieszaniu zawartości garnka. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidory i całość gotuj jeszcze około 20 minut do odparowania wina oraz wody. Sos bolognese powinien być bardzo gesty. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.09k

Tagi

Wieprzowina
Papryka


Zobacz inne pyszne przepisy

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oraz paprykę dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, a z papryki wytnij gniazdo nasienne, wydłub wszystkie pestki i pokrój w nieco większe kostki. Cebulki obierz i poszatkuj. Obrany czosnek natomiast wyciskamy przez praskę. Pomidory obierz ze skórki, wytnij z nich gniazdo nasienne, a następnie pokrój je na desce w większe kostki.   Wskazówka: Jeśli masz rozdrabniacz do warzyw, możesz go użyć. Osobiście poszatkowałam w nim cebulkę, pieczarki oraz marchewkę. W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Palnik ustaw na średnią moc i przez 2-3 minuty podsmażaj cebulkę z czosnkiem. Po tym czasie dodaj marchewkę. Po 1 minucie dodaj paprykę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać zawartość garnka, silikonową łopatką bądź drewnianą łyżką. Po kolejnej minucie dodaj mięso mielone wraz z pieczarkami. Zawartość garnka podsmażaj około 5 minut. W tym momencie przypraw sos bazylią, rozmarynem, oregano, tymiankiem, papryką słodką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj pokrojone pomidory.  Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka. Po kolejnych 5 minutach dodaj 350 ml czerwonego, wytrawnego wina. Całość gotuj na średnim ogniu około 45 minut, pamiętając o mieszaniu zawartości garnka. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidory i całość gotuj jeszcze około 20 minut do odparowania wina oraz wody. Sos bolognese powinien być bardzo gesty. 400 g mięsa mielonego 840 g pomidorów (3 sztuki) 300 g marchewki (3 sztuki) 280 g cebuli (2 żółte i 2 czerwone) 125 g pieczarek (7 sztuk) 200 g papryki (1 sztuka) 20 g czosnku (3-4 ząbki) 3 łyżki oleju 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki pieprzu 1/2 łyżki papryki słodkiej 1/2 łyżki oregano 1/2 łyżki rozmarynu 1/2 łyżki tymianeku 1/2 łyżki bazylii 350 ml czerwonego wytrawnego wina 80 g koncentratu pomidorowego (3 łyżeczki) Garnek Praska Drewniana łyżka / silikonowa łopatka Deska do krojenia
400 g mięsa mielonego 840 g pomidorów (3 sztuki) 300 g marchewki (3 sztuki) 280 g cebuli (2 żółte i 2 czerwone) 125 g pieczarek (7 sztuk) 200 g papryki (1 sztuka) 20 g czosnku (3-4 ząbki) 3 łyżki oleju 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki pieprzu 1/2 łyżki papryki słodkiej 1/2 łyżki oregano 1/2 łyżki rozmarynu 1/2 łyżki tymianeku 1/2 łyżki bazylii 350 ml czerwonego wytrawnego wina 80 g koncentratu pomidorowego (3 łyżeczki)