Sos bolognese, czyli sos boloński to przepis będący podstawą kuchni włoskiej. Sos boloński jest niezbędny do przepisów na spaghetti, lasagne i wielu innych potraw. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobisz znakomity sos bolognese na miarę włoskiego szefa kuchni.
Krok 1 Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oraz paprykę dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, a z papryki wytnij gniazdo nasienne, wydłub wszystkie pestki i pokrój w nieco większe kostki. Cebulki obierz i poszatkuj. Obrany czosnek natomiast wyciskamy przez praskę. Pomidory obierz ze skórki, wytnij z nich gniazdo nasienne, a następnie pokrój je na desce w większe kostki. Wskazówka: Jeśli masz rozdrabniacz do warzyw, możesz go użyć. Osobiście poszatkowałam w nim cebulkę, pieczarki oraz marchewkę.
Krok 2 W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Palnik ustaw na średnią moc i przez 2-3 minuty podsmażaj cebulkę z czosnkiem. Po tym czasie dodaj marchewkę. Po 1 minucie dodaj paprykę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać zawartość garnka, silikonową łopatką bądź drewnianą łyżką. Po kolejnej minucie dodaj mięso mielone wraz z pieczarkami. Zawartość garnka podsmażaj około 5 minut. W tym momencie przypraw sos bazylią, rozmarynem, oregano, tymiankiem, papryką słodką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Krok 3 Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka. Po kolejnych 5 minutach dodaj 350 ml czerwonego, wytrawnego wina. Całość gotuj na średnim ogniu około 45 minut, pamiętając o mieszaniu zawartości garnka. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidory i całość gotuj jeszcze około 20 minut do odparowania wina oraz wody. Sos bolognese powinien być bardzo gesty.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oraz paprykę dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, a z papryki wytnij gniazdo nasienne, wydłub wszystkie pestki i pokrój w nieco większe kostki. Cebulki obierz i poszatkuj. Obrany czosnek natomiast wyciskamy przez praskę. Pomidory obierz ze skórki, wytnij z nich gniazdo nasienne, a następnie pokrój je na desce w większe kostki.
Wskazówka: Jeśli masz rozdrabniacz do warzyw, możesz go użyć. Osobiście poszatkowałam w nim cebulkę, pieczarki oraz marchewkę.
W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Palnik ustaw na średnią moc i przez 2-3 minuty podsmażaj cebulkę z czosnkiem. Po tym czasie dodaj marchewkę. Po 1 minucie dodaj paprykę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać zawartość garnka, silikonową łopatką bądź drewnianą łyżką. Po kolejnej minucie dodaj mięso mielone wraz z pieczarkami. Zawartość garnka podsmażaj około 5 minut. W tym momencie przypraw sos bazylią, rozmarynem, oregano, tymiankiem, papryką słodką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj pokrojone pomidory.
Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka. Po kolejnych 5 minutach dodaj 350 ml czerwonego, wytrawnego wina. Całość gotuj na średnim ogniu około 45 minut, pamiętając o mieszaniu zawartości garnka. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidory i całość gotuj jeszcze około 20 minut do odparowania wina oraz wody. Sos bolognese powinien być bardzo gesty.
400 g mięsa mielonego
840 g pomidorów (3 sztuki)
300 g marchewki (3 sztuki)
280 g cebuli (2 żółte i 2 czerwone)
125 g pieczarek (7 sztuk)
200 g papryki (1 sztuka)
20 g czosnku (3-4 ząbki)
3 łyżki oleju
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki pieprzu
1/2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżki oregano
1/2 łyżki rozmarynu
1/2 łyżki tymianeku
1/2 łyżki bazylii
350 ml czerwonego wytrawnego wina
80 g koncentratu pomidorowego (3 łyżeczki)
Garnek
Praska
Drewniana łyżka / silikonowa łopatka
Deska do krojenia
400 g mięsa mielonego
840 g pomidorów (3 sztuki)
300 g marchewki (3 sztuki)
280 g cebuli (2 żółte i 2 czerwone)
125 g pieczarek (7 sztuk)
200 g papryki (1 sztuka)
20 g czosnku (3-4 ząbki)
3 łyżki oleju
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki pieprzu
1/2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżki oregano
1/2 łyżki rozmarynu
1/2 łyżki tymianeku
1/2 łyżki bazylii
350 ml czerwonego wytrawnego wina
80 g koncentratu pomidorowego (3 łyżeczki)