Sos tzatziki to przepis na sos wywodzący się z Grecji. Nada się idealnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i nie tylko. Sos tzatziki jest bardzo lekkim, niskokalorycznym sosem, który doda świeżości Twoim potrawom.
Krok 1 Ogórek umyj, osusz ręcznikiem papierowym, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 2 Starty ogórek umieść w miseczce. Dodaj do niego jogurt grecki. Czosnek dokładnie obierz, a następnie przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Na koniec dodaj oliwę z następującymi przyprawami : sól, pieprz, oregano oraz bazylią. Wszytkie składniki dokładnie wymieszaj. Przed podaniem możesz go udekorować świeżą bazylią.
Ogórek umyj, osusz ręcznikiem papierowym, obierz a następni zetrzyj na tarce o większych oczkach. Ztarty ogórek umieść w miseczce. Dodaj do niego jogurt grecki. Czosnek dokładnie obierz, a następnie przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Na koniec dodaj oliwę z następującymi przyprawami : sol, pieprz, oregano oraz bazylię. Wszytkie składniki dokładnie wymieszaj. Przed podaniem możesz go udekorować świeża bazylia.
250 g jogurtu naturalnego
120 g ogórka
15 g czosnku (2 sztuki)
Pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie wagi podane są przed obraniem
Tarka
Miseczka
Praska
250 g jogurtu naturalnego
120 g ogórka
15 g czosnku (2 sztuki)
Pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie wagi podane są przed obraniem