Kopytka są idealnym dodatkiem do wielu dań. Jednakże przepis ten równie dobrze sprawdzi się jako samodzielna potrawa, podana np. z cebulką oraz skwarkami. Dzięki temu przepisowi będziesz miała pewność, że kopytka zawsze wyjdą Ci delikatne oraz przepyszne.
Krok 1 Ziemniaki dokładnie obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie umyj w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej wodą, osól i gotuj do miękkości na średnim ogniu (około 30 minut). Ugotowane ziemniaki przelej przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż ziemniaki do miski i za pomocą praski rozgnieć je na idealnie gładkie purée. Krok 2
Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i dodaj do niego przesianą mąkę oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj na jednolitą zwartą masę. W tym samym czasie w dużym garnku (może być ten sam, w którym, były gotowane wcześniej ziemniaki) zagotuj wodę, a następnie ją osól. Przed włożeniem kopytek dodaj do niej łyżkę oliwy.
Wskazówka: Oliwę możesz zastąpić olejem. Dodanie jednej z tych dwóch rzeczy jest kluczowe aby kopytka nie skleiły się w trakcie gotowania.
Krok 3
Ciasto możesz podzielić na 3 części. Każdą cześć przekładaj na oprószoną mąką stolnicę. Za pomocą rak uformuj z ciasta rulon. Leciutko go spłaszcz i za pomocą noża ponacinaj go na 4-centymetrowe kawałki.
Krok 4 Surowe kopytka wkładaj do wrzątku, gotuj je przez około 5 minut na średnim ogniu.
Najlepiej od wypłynięcia kopytek poczekać jeszcze 2 minuty i dopiero wtedy je wyławiać. Gotowe kopytka są delikatne i rozpływający się w ustach.
Kopytka są doskonałym dodatkiem do Strogonowa lub Gulaszu.
Idealnie tez smakują same podsmażone wraz ze zeszkloną cebulka oraz skwarkami.
Ziemniaki dokładnie obierz, pokrój w ćwiartki a następnie umyj w ziemnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej wodą, osól i gotuj do miękkości na średnim ogniu (około 30 minut). Ugotowane ziemniaki przelej przez sitko aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż ziemniaki do miski i za pomocą praski rozgnieć je na idealnie gładkie pureé.
Poczekaj aż całkowicie ostygnie i dodaj do niego przesianą mąkę oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj na jednolita zwarta masę. W tym samym czasie w dużym garnku (może być ten sam w którym, były gotowane wcześniej ziemniaki) zagotuj wodę a następnie ją osól. Przed włożeniem kopytek dodaj do niej łyżkę oliwy.
Wskazówka: Oliwę możesz zastąpić olejem, dzięki temu kopytka w trakcie gotowania się nie skleją
Ciasto możesz podzielić na 3 części.
Każda cześć przekładaj na opruszoną mąką stolnicę. Za pomocą rak uformuj z ciasta rulon.
Leciutko go spłasz i za pomocą noża ponaciaj go na 4 centymetrowe kawałki.
Surowe kopytka wkładaj do wrządka, gotuj je przez około 5 minuty na średnim ogniu.
Najlepiej od wypłynięcia kopytek poczekać jeszcze 2 minuty i dopiero wtedy je wyławiać. Gotowe kopytka są delikatne i rozpływający się w ustach.
Kopytka są doskonałym dodatkiem do strogonow lub gulaszu.
Idealnie tez smakują same podsmażone z zeszkloną cebulka wraz ze skwarkami.
800 g ziemniaków
200 g maki + mąka do posypania
1 jajko
1 łyżka oliwy (lub oleju)
Sól
Woda
Garnek
Praska do ziemniaków
Duża miska
800 g ziemniaków
200 g maki + mąka do posypania
1 jajko
1 łyżka oliwy (lub oleju)
Sól
Woda