>

PT20M
PT7M
PT27M
Kopytka zdjęcie

Kopytka

Szybki przepis
Kalorie: 125 kcal w 100g


Kopytka są idealnym dodatkiem do wielu dań. Jednakże przepis ten równie dobrze sprawdzi się jako samodzielna potrawa, podana np. z cebulką oraz skwarkami. Dzięki temu przepisowi będziesz miała pewność, że kopytka zawsze wyjdą Ci delikatne oraz przepyszne.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:27 minut

Przygotowanie składników: 20 minut

Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • 800 g ziemniaków 
  • 200 g maki + mąka do posypania 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju) 
  • Sól 
  • Woda 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Garnek 
  • Praska do ziemniaków 
  • Duża miska 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.09k

Kopytka - przepis:

Krok 1
Ziemniaki dokładnie obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie umyj w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej wodą, osól i gotuj do miękkości na średnim ogniu (około 30 minut). Ugotowane ziemniaki przelej przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż ziemniaki do miski i za pomocą praski rozgnieć je na idealnie gładkie purée.

Krok 2
Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i dodaj do niego przesianą mąkę oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj na jednolitą zwartą masę. W tym samym czasie w dużym garnku (może być ten sam, w którym, były gotowane wcześniej ziemniaki) zagotuj wodę, a następnie ją osól. Przed włożeniem kopytek dodaj do niej łyżkę oliwy. 

Wskazówka: Oliwę możesz zastąpić olejem. Dodanie jednej z tych dwóch rzeczy jest kluczowe aby  kopytka nie skleiły się w trakcie gotowania.
Krok 3
Ciasto możesz podzielić na 3 części. Każdą cześć przekładaj na oprószoną mąką stolnicę. Za pomocą rak uformuj z ciasta rulon. Leciutko go spłaszcz i za pomocą noża ponacinaj go na 4-centymetrowe kawałki.

Krok 4
Surowe kopytka wkładaj do wrzątku, gotuj je przez około 5 minut na średnim ogniu. 
Najlepiej od wypłynięcia kopytek poczekać jeszcze 2 minuty i dopiero wtedy je wyławiać. Gotowe kopytka są delikatne i rozpływający się w ustach.
Kopytka są doskonałym dodatkiem do Strogonowa lub Gulaszu.
Idealnie tez smakują same podsmażone wraz ze zeszkloną cebulka oraz skwarkami.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.09k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Ziemniaki dokładnie obierz, pokrój w ćwiartki a następnie umyj w ziemnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej wodą, osól i gotuj do miękkości na średnim ogniu (około 30 minut). Ugotowane ziemniaki przelej przez sitko aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż ziemniaki do miski i za pomocą praski rozgnieć je na idealnie gładkie pureé. Poczekaj aż całkowicie ostygnie i dodaj do niego przesianą mąkę oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj na jednolita zwarta masę. W tym samym czasie w dużym garnku (może być ten sam w którym, były gotowane wcześniej ziemniaki) zagotuj wodę a następnie ją osól. Przed włożeniem kopytek dodaj do niej łyżkę oliwy. Wskazówka: Oliwę możesz zastąpić olejem, dzięki temu kopytka w trakcie gotowania się nie skleją Ciasto możesz podzielić na 3 części. Każda cześć przekładaj na opruszoną mąką stolnicę. Za pomocą rak uformuj z ciasta rulon. Leciutko go spłasz i za pomocą noża ponaciaj go na 4 centymetrowe kawałki. Surowe kopytka wkładaj do wrządka, gotuj je przez około 5 minuty na średnim ogniu. Najlepiej od wypłynięcia kopytek poczekać jeszcze 2 minuty i dopiero wtedy je wyławiać. Gotowe kopytka są delikatne i rozpływający się w ustach. Kopytka są doskonałym dodatkiem do strogonow lub gulaszu. Idealnie tez smakują same podsmażone z zeszkloną cebulka wraz ze skwarkami. 800 g ziemniaków 200 g maki + mąka do posypania 1 jajko 1 łyżka oliwy (lub oleju) Sól Woda Garnek Praska do ziemniaków Duża miska
800 g ziemniaków 200 g maki + mąka do posypania 1 jajko 1 łyżka oliwy (lub oleju) Sól Woda