>

PT7M
PT8M
PT15M
Placuszki ziemniaczane zdjęcie

Placuszki ziemniaczane

Szybki przepis
Kalorie: 260 kcal w 100g


Placuszki ziemniaczane to przepis, który każdemu z nas przypomina dzieciństwo. Chrupiące i aromatyczne placuszki ziemniaczane to coś czemu trudno się oprzeć, są świetnym pomysłem na szybki obiad. Przygotujesz je w dosłownie 15 minut!

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:15 minut

Przygotowanie składników: 7 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 60 g cebuli 
  • 1 jajko L
  • 1 łyżeczka koperku
  • Pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżki mąki pszennej
  • Pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
  • Smalec do smażalnia (ok. 2 czubatych łyżek) lub olej 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Sitko 
  • 2 duże miski 
  • Duża patelnia 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.27k

Placuszki ziemniaczane - przepis:

Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na sitko, po czym włóż je do miski. Miska powinna być wystarczająco duża, aby sitko nie dotykało jej dna. Poczekaj około 5 minut, aż ziemniaki puszcza wodę. Po tym czasie ściskaj je i przykładaj do sitka, aby nadmiar wody znalazł się w misce. Wodę w misce odstaw na 5 minut. Następnie wylej ją ostrożnie do zlewu, tak aby pozostawić na jej dnie skrobie z ziemniaków. W międzyczasie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Koperek dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również posiekaj. W innej dużej misce wymieszaj ze sobą odsączone z wody ziemniaki wraz ze skrobią, cebule, koperek, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz na jednolitą masę.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej czubatą łyżkę  smalcu. Za pomocą łyżki nakładaj masę ziemniaczaną na rozgrzany tłuszcz. Staraj się uformować ją w owalny kształt. Z jednej pełnej łyżki masy wyjdzie jeden placek ziemniaczany.  Smaż około 4 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia  na średnim ogniu. Na dużej patelni zmieszczą się 4 średnie sztuki. Placki ziemniaczane wyciągaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  Przed włożeniem każdej  kolejnej porcji placków dodaj 1/2 łyżki smalcu.
Gotowe placki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki


1 wskazówka:  Możesz pominąć krok z odsączaniem wody ze startych ziemniaków nad miską. Wówczas wodę z ziemniaków tylko dokładnie odciśnij i wylej, a do ziemniaków dodaj kolejne pół łyżki mąki ziemniaczanej.

2 wskazówka: Smalec możesz zastąpić olejem, wówczas użyj go w większej ilości.




Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.27k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na sitko, po czym włóż je do miski. Miska powinna być wystarczająco duża, aby sitko nie dotykało jej dna. Poczekaj około 5 minut, aż ziemniaki puszcza wodę. Po tym czasie ściskaj je i przykładaj do sitka, aby nadmiar wody znalazł się w misce. Wodę w misce odstaw na 5 minut. Następnie wylej ją ostrożnie do zlewu, tak aby pozostawić na jej dnie skrobie z ziemniaków. W międzyczasie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Koperek dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również posiekaj. W innej dużej misce wymieszaj ze sobą odsączone z wody ziemniaki wraz ze skrobią, cebule, koperek, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz na jednolitą masę. Na dużej patelni rozgrzej czubatą łyżkę smalcu. Za pomocą łyżki nakładaj masę ziemniaczaną na rozgrzany tłuszcz. Staraj się uformować ją w owalny kształt. Z jednej pełnej łyżki masy wyjdzie jeden placek ziemniaczany. Smaż około 4 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia na średnim ogniu. Na dużej patelni zmieszczą się 4 średnie sztuki. Placki ziemniaczane wyciągaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed włożeniem każdej kolejnej porcji placków dodaj 1/2 łyżki smalcu.   Gotowe placki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki. 1 wskazówka: Możesz pominąć krok z odsączaniem wody ze startych ziemniaków nad miską. Wówczas wodę z ziemniaków tylko dokładnie odciśnij i wylej, a do ziemniaków dodaj kolejne pół łyżki mąki ziemniaczanej. 2 wskazówka: Smalec możesz zastąpić olejem, wówczas użyj go w większej ilości. 500 g ziemniaków 60 g cebuli 1 jajko L 1 łyżeczka koperku Pół łyżki mąki ziemniaczanej Pół łyżki mąki pszennej Pół łyżeczki soli 1/5 łyżeczki pieprzu Smalec do smażalnia (ok. 2 czubatych łyżek) lub olej Sitko 2 duże miski Duża patelnia
500 g ziemniaków 60 g cebuli 1 jajko L 1 łyżeczka koperku Pół łyżki mąki ziemniaczanej Pół łyżki mąki pszennej Pół łyżeczki soli 1/5 łyżeczki pieprzu Smalec do smażalnia (ok. 2 czubatych łyżek) lub olej