Placuszki ziemniaczane to przepis, który każdemu z nas przypomina dzieciństwo. Chrupiące i aromatyczne placuszki ziemniaczane to coś czemu trudno się oprzeć, są świetnym pomysłem na szybki obiad. Przygotujesz je w dosłownie 15 minut!
Szczegóły
Ilość porcji: 2
Całkowity czas:15 minut
Przygotowanie składników: 7 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
500 g ziemniaków
60 g cebuli
1 jajko L
1 łyżeczka koperku
Pół łyżki mąki ziemniaczanej
Pół łyżki mąki pszennej
Pół łyżeczki soli
1/5 łyżeczki pieprzu
Smalec do smażalnia (ok. 2 czubatych łyżek) lub olej
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na sitko, po czym włóż je do miski. Miska powinna być wystarczająco duża, aby sitko nie dotykało jej dna. Poczekaj około 5 minut, aż ziemniaki puszcza wodę. Po tym czasie ściskaj je i przykładaj do sitka, aby nadmiar wody znalazł się w misce. Wodę w misce odstaw na 5 minut. Następnie wylej ją ostrożnie do zlewu, tak aby pozostawić na jej dnie skrobie z ziemniaków. W międzyczasie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Koperek dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również posiekaj. W innej dużej misce wymieszaj ze sobą odsączone z wody ziemniaki wraz ze skrobią, cebule, koperek, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz na jednolitą masę.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej czubatą łyżkę smalcu. Za pomocą łyżki nakładaj masę ziemniaczaną na rozgrzany tłuszcz. Staraj się uformować ją w owalny kształt. Z jednej pełnej łyżki masy wyjdzie jeden placek ziemniaczany. Smaż około 4 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia na średnim ogniu. Na dużej patelni zmieszczą się 4 średnie sztuki. Placki ziemniaczane wyciągaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed włożeniem każdej kolejnej porcji placków dodaj 1/2 łyżki smalcu.
1 wskazówka: Możesz pominąć krok z odsączaniem wody ze startych ziemniaków nad miską. Wówczas wodę z ziemniaków tylko dokładnie odciśnij i wylej, a do ziemniaków dodaj kolejne pół łyżki mąki ziemniaczanej.
2 wskazówka: Smalec możesz zastąpić olejem, wówczas użyj go w większej ilości.
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je na sitko, po czym włóż je do miski. Miska powinna być wystarczająco duża, aby sitko nie dotykało jej dna. Poczekaj około 5 minut, aż ziemniaki puszcza wodę. Po tym czasie ściskaj je i przykładaj do sitka, aby nadmiar wody znalazł się w misce. Wodę w misce odstaw na 5 minut. Następnie wylej ją ostrożnie do zlewu, tak aby pozostawić na jej dnie skrobie z ziemniaków. W międzyczasie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Koperek dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również posiekaj. W innej dużej misce wymieszaj ze sobą odsączone z wody ziemniaki wraz ze skrobią, cebule, koperek, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz na jednolitą masę.
Na dużej patelni rozgrzej czubatą łyżkę smalcu. Za pomocą łyżki nakładaj masę ziemniaczaną na rozgrzany tłuszcz. Staraj się uformować ją w owalny kształt. Z jednej pełnej łyżki masy wyjdzie jeden placek ziemniaczany. Smaż około 4 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia na średnim ogniu. Na dużej patelni zmieszczą się 4 średnie sztuki. Placki ziemniaczane wyciągaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed włożeniem każdej kolejnej porcji placków dodaj 1/2 łyżki smalcu.
Gotowe placki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.
1 wskazówka: Możesz pominąć krok z odsączaniem wody ze startych ziemniaków nad miską. Wówczas wodę z ziemniaków tylko dokładnie odciśnij i wylej, a do ziemniaków dodaj kolejne pół łyżki mąki ziemniaczanej.
2 wskazówka: Smalec możesz zastąpić olejem, wówczas użyj go w większej ilości.
500 g ziemniaków
60 g cebuli
1 jajko L
1 łyżeczka koperku
Pół łyżki mąki ziemniaczanej
Pół łyżki mąki pszennej
Pół łyżeczki soli
1/5 łyżeczki pieprzu
Smalec do smażalnia (ok. 2 czubatych łyżek) lub olej
Sitko
2 duże miski
Duża patelnia
500 g ziemniaków
60 g cebuli
1 jajko L
1 łyżeczka koperku
Pół łyżki mąki ziemniaczanej
Pół łyżki mąki pszennej
Pół łyżeczki soli
1/5 łyżeczki pieprzu
Smalec do smażalnia (ok. 2 czubatych łyżek) lub olej